По време на тоталитарния режим глобата бе 20 лева, а сега е 2 000 лева, припомни бургаският депутат Севим Али

Парламентарната група на ДПС за пореден път настоява да отпадне забраната за агитация на език, различен от майчиния по време на избори. Отношение по темата взеха още Сезгин Мехмед и бургаският депутат Севим Али.

„Забраната нарушава основни човешки права, погазва Конституцията на България и Европейската конвенция за правата на човека. Днес България е единствената страна член в ЕС, в която в изборното законодателство са залегнали рестрикции спрямо част от българските граждани”, посочи от трибуната на Народното събрание Севим Али. За него и колегите му от ДПС езикът винаги е бил средство за комуникация между хората.

„За съжаление това не е така за ГЕРБ и коалиционните им партньори, които управляваха 11-12 години. Вие, уважаеми колеги ползвате езика не като средство за комуникация, а като средство за дискриминация спрямо част от българските граждани. Вие отивате в Брюксел и говорите за езиковото многообразие, а после се връщате в страната ни и забранявате езиците”, посочи още народният представител.

Али припомни още, че по време на тоталитарния режим глобата за говорене на турски език е била 20 лева. „Днес в европейска България глобата за агитация на език , различен от българския, е 2 000 лева. Нека всеки един български гражданин направи своята равносметка затова накъде върви България днес”, допълни още бургаският депутат.

Снимка: Dir.bg