Вицепремиерът Томислав Дончев изпратил писма до всички министри, като им поставил задачата до 20 декември да изпратят предложения за съкращения в администрациите им. 

"Искам колегите да направят предложенията, защото те познават ситуацията в министерствата си най-добре. Ако те не са максимално амбициозни, ще направя предложения, различни от техните", обясни Дончев пред БНТ. 

Администрацията в момента се състои от 130 000 души, а 10 000 щата са незаети, посочи вицепремиерът и уточни, че се мисли за прехвърляне на служители от едно място на други и за това да не се назначават служители на мястото на пенсионирали се такива. 

Той коментира и идеята основното образование да стане задължително.  По думите му в екипа му имало идея дори средното образование да е задължително. 

"След десетилетие човек, който не може да чете и пише, ще е извън пазара на труда", каза Дончев. Според него е важно в училище да се изучава и ролята на институциите. 

"Една голяма част от населението, включително и младите хора, са институционално неграмотни. Те не знаят коя институция какви отговорности има. Как може да си добър, критичен гражданин, да натискаш институциите, ако нямаш базисна гражданска грамотност", коментира Дончев.

Вицепремиерът обясни, че за да се реализира идеята, трябва да се направят промени в конституцията и в редица закони. 

 

Източник: Offnews.bg