До края на годината, ако всичко върви нормално, до края на годината би трябвало да имаме поне един, а може и два хеликоптера - въздушни линейки, заяви пред БНТ директорът на Държавния авиационен оператор ген.-майор Златко Златев.

По думите му, ако се мине на вариант да се сключва договор с чужд оператор, може да станат и повече, като е нужно да се подготвят оперативни бази, болниците за кацане, както и медицинските екипи.

В Плана за възстановяване и устойчивост има бази на пет места засега - София, Пловдив, Ямбол, Варна и Долна Митрополия, но това са за първите 6 вертолета. "Опцията е да са шест плюс два вертолета и да се покрие цялата страна", обясни ген.-майор Златев.

"Сега започна процедура да се промени устройственият правилник и с постановление на МС Държавният авиационен оператор да започне да изпълнява полети за ХЕМС (Helicopter Emergency Medical Services). Ние също така имаме предложение да бъдат закупени два вертолета за търсене и спасяване, които да се използват и за полети за бедствия, аварии, катастрофи", заяви той.

Идеята е Държавният авиационен оператор да разшири своята дейност и да започне да работи за всички български граждани. Приемайки ХЕМС при нас, това би станало лесно и безопасно, защото имаме изградена структура и администрация, пилотите са подготвени, обясни директорът на Държавния авиационен оператор.

"Освен това има предложение полетите да стават със заявка директно от министъра на здравеопазването, да не се чака разрешение от премиера, като се преценява колко е спешно", добави Златко Златев.

 

Източник: https://offnews.bg/