"В края на седмицата ще бъде горещо, температурите ще бъдат 33-38 градуса, а на места ще достигнат 40 градуса", каза за "Фокус" синоптикът от НИМХ към БАН Анастасия Кирилова, във връзка с лошото време през последните дни, пише Труд.

По повод температурните амплитуди Кирилова коментира, че денонощният ход на температурата зависи от това, какво е количеството на облачността и дали има валежи и вятър. "Най- голяма е разликата между минималната и максималната температура в условия на тихо и ясно време. Тогава разликата между най-ниската и най-високата температура през деня може да достигне до 20 градуса в една точка. Нормално е да има 12-13-15 градуса разлика при слънчево време. Когато има вятър минималните температури не се занижават толкова, когато има облачност дневните температури не се покачват, също така и когато има валежи", отбеляза синоптикът.

По думите на Кирилова няма промяна в продължителността на сезоните и има ясно изразени пролет, лято, есен и зима. "Нормално е понякога зимите да бъдат по-меки и топли, нормално е понякога да има по-влажни лета, които да бъдат и по-хладни", обясни тя.

Според нея торнада, които бяха наблюдавани преди седмици макар и срещани по-рядко по нашите географски ширини не са нехарактерни явления за региона. "Торнадото е свързано с образуването на мощна купесто-дъждовна облачност, когато гръмотевичната буря достигне определен етап на развитие се формира и така нареченото торнадо.

Образува се вихър или мини вихър, който се спуска към земната повърхност и става видим за хората, които са в близост до гръмотевичната буря. Такива вихри се случват и макар да не се наблюдават често в страната ни, те не са нещо съвсем нетипично за България", коментира синоптикът.