Съюзът на ръководителите е в системата на народната просвета предлага учениците да могат да отсъстват от училище с бележка от родителя не 15 дни, както предложи Министерството на образованието, а 14. 

Това става ясно от публикация на председателя на Съюза Диян Стаматов във Фейсбук. 

Предложението на СРСНПБ е за учебна година да има до 14 дни отсъствия по семейни причини, като за всеки срок да са до 7 дни.

Освен това ползването на дните за отсъствие по домашни причини да не може да е в пълния си размер накуп, като отсъствието по-здравословни причини да не е повече от 2 дни едновременно.

Оттам предлагат родителите да предоставят на класния ръководител заявление преди ползването на дните по домашни причини по ред, определен от педагогическия съвет на училището.  Стаматов предлага и пропуснатото учебно време да бъде компенсирано в часовете за консултация по съответния учебен предмет.

Учителският синдикат към КНСБ вече се обяви против предложението на МОН. Според синдиката 15-те дни ще служат "родителите да идат спокойно на почивка" по време на учебната година.

Новината за голямата промяна бе съобщена на 11 януари от образователния министър Галин Цоков.  Досега възможните дни отсъствия по семейните причини бяха едва три, а от тази учебна година те бяха увеличени на три с бележка от родител плюс още седем с разрешение на директора на училището.

Източник: https://offnews.bg/