Със 156 гласа „за”, нито един „против” и "въздържал се" депутатите гласуваха промяната в закона за отбраната, който ще позволява на армията да участва пряко в охраната на държавната граница. Досега войскови формирования съдействаха на Гранична полиция най-вече с логистична подкрепа, пише 24 часа.

Единствено независимият депутат Велизар Енчев направи предложение силите и средствата, с които ще участва армията, да определя министърът на отбраната, но по предложение на началника на отбраната.

По-късно министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи, че предстои среща с екип на МВР, воден от министър Румяна Бъчварова, на която ще бъдат уточнени конкретните детайли по участието на военните. Засега той допусна, че армията ще участва в съвместни патрули с граничарите, но дали тя ще има право да използва сила и оръжие и как да става това, ще бъде уточнено на срещата днес или утре.

Освен това министър Ненчев съобщи, че двете мегадирекции на МО "Инфраструктура на отбраната" и "Отбранителна аквизиция" се сливат в една обща структура за по-голяма ефективност и прозрачност.

В отговор на въпрос защо е приел на работа Росица Русева, бивш щеф на търговското дружество "Снабдяване и търговия", на която бе отказан достъп до секретна информация , Ненчев отговори, че когато я е назначавал, тя е показала чисто досие - документ от МВР, потвърждаващ, че няма регистрации в полицията, каквито сигнали се появиха напоследък.