Въпреки че вчера на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че до края на деня образователното министерство ще получи 1 млн. теста, които да използва за връщането в класните стаи на учениците от 5 до 12 клас, това не се е случило. Образователният министър Николай Денков заяви пред "Дарик радио", че ведомството е получило 168 800 теста, което е 6 пъти по-малко от заявката на Кацаров.

Така в момента тестове има само за най-малките ученици - тези до 4 клас. По думите на Денков наличните тестове ще стигнат до 10 декември, но само за децата до 4 клас. Ако министерството получи пратка от 1 млн. теста, те веднага ще бъдат разпределени, за да може максимално голям брой ученици да се върнат в класните стаи.

Денков каза още, че получените близо 170 хил. теста ще се използват приоритетно за най-малките деца, защото основната цел е те да учат присъствено.

В публикация във Вайбър канала на образователното министерство от тази сутрин се посочва, че има налични 283 хил. теста и всички те са предназначени за учениците до 4 клас, за да може да стигнат до 10 декември.

Заплащането на тестове може да има само в частните училища, добави Денков. В момента само 7 процента от децата са ваксинирани, около 5 процента са преболедували, допълни образователният министър.

„Никога не съм искал да бъдат затваряни училищата. Затварянето на училищата е изцяло в правомощията на здравния министър“, каза още Николай Денков.

Източници: Дарик и Дневник