"Демократична България" призова Столична община да забрани шествието на т.нар "Безсмъртен полк", което е предвидено да се състои на 9 май, става ясно от писмо, изпратено от партията.

На събитието, което се организира ежегодно в много страни по света, освен в Русия, бе прието участниците в него да носят снимки на загинали свои предци във Втората световна война. То има най-масов характер в Москва,а в него през 2018 година взе участие и тогавашния израелски премиер Бенямин Нетаняху, който беше и гост на Парада на победата. През 2020 и 2021 година то се проведе само в онлайн-формат заради пандемията.

В декларация общинските съветници напомнят, че "шествието е в чест на Червената армия - окупатор, настанил се в България след 9 септември 1944 г."

"Неприемливо е в центъра на столицата на държава-членка на Европейския съюз и НАТО да бъдат развявани знамена на страна-агресор, още повече че посолството ѝ си позволява да нарича българските граждани "евроатлантически подлоги", се казва в декларацията.

"Несъмнено събитието ще бъде използвано като повод и за изразяване на подкрепа към изцяло противозаконните и в разрез с международното право действия на руската армия в Украйна", се казва още в декларацията.

Според различни съобщения в много градове в страната са предвидени мероприятия в рамките на тази инициатива.

Източник: News.bg

Снимка: Архив, Gramofona.com