Българската държава ще конкурира световните платформи за туристически резервации със собствен продукт. От 1 юни ще заработи платформата "Преоткрий България", разработена от държавата и частни компании, в която ще могат да се правят онлайн резервации за нощувки и ресторанти.

Платформата е насочена към тези потребители, които искат да летуват на българското Черноморие, да използват български продукти и българска храна и обектите, в които отсядат, "да спазват изискванията, посочени от Световната здравна организация и българското правителство", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при представянето на платформата.

Наред с това хотелиерите и ресторантьорите ще трябва да се ангажират със спазването на "доброволен стандарт", което ще се контролира от държавните институции, се разбра на брифинга. Разработват се например правила за безопасност и хигиена, за чието спазване публикувалите оферти ще трябва да гарантират.

Освен високо качество на услугите създателите на платформата обещават на нея да се дават най-добрите оферти, защото публикуването на обяви ще е безплатно и компаниите "няма да ни дължат никаква комисионна, така че ще могат да си позволят да дадат много добра цена", каза Филип Анастасиу, управител на "Метро България", която разработва платформата.

 В началото на тази година управляващите приеха нови разпоредби, с които отдаваните за краткосрочен наем стаи в платформи като Booking и Airbnb следва да плащат туристически данък на общините. Не е известно дали тези правила ще важат и за бъдещата държавна платформа.

"Идеята е да качим на много по-добро ниво продукта, който българският туризъм предлага. Задължително условие за хотели и ресторанти е да предлагат български храни, произведени от продукти, които са доставени от български предприятия и фермери, включително малки фермери", заяви Георги Гърневски от "Метро България".

Каква част от хотелиерите и ресторантьорите ще публикуват оферти в платформата към момента не е известно, а по думите на министъра на туризма Николина Ангелкова това щяло да се види при старта ѝ.
"Надявам се, че много от представителите в сектор "Туризъм" ще се включат със сигурност с добри оферти, с добро качество, което максимално да отговаря на изискванията на потребителя и най-вече да насърчим българския туризъм", каза Ангелкова и обеща държавата да промотира услугата и да бъде "безкомпромисна по отношение на контрола".

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че спазването на доброволния стандарт, с който ще се ангажират участниците в платформата, ще се контролира от Българската агенция за безопасност на храните.
"Комисията за защита на потребителите също ще е на разположение, защото ние ще държим, че насочил ли си се към този потребител, този потребител ще трябва да получи тази услуга", добави Емил Караниколов.

Източник: Дневник.бг