Цените на водата в цялата страна ще тръгнат нагоре. В София поскъпването ще е с около 20 на сто. Това обяви председателят на българската асоциация по водите инж. Иван Иванов, съобщи Novini.bg. „Има аргументи, които сочат, че трябва да се случи това поскъпване, ако имаме претенции по отношение на постоянната доставка и чистотата на водата”, обясни Иванов. По думите му това увеличение ще е навсякъде, дори в Търговище, където в момента пият най-скъпата вода – 2,66 лева. „Това е заложено още преди две години с одобрението на Стратегията за развитие на отрасъл Водоснабдяване и канализация. От значение са местните условия, като всеки концесионер преглежда разходната част и определя цените”, допълни той. Иванов е категоричен, че повишение ще има, въпреки допълнителните над 2 млрд. лева инвестиции по новата оперативна програма.

„Може да звучи парадоксално, но на някои места тези инвестиции ще доведат до увеличаване на комплексната цена на услугите, защото вече има нови съоръжения за отпадъчни и пречистващи води, които ще генерират допълнителни разходи”, обясни той. Експертът допълни, че водата, която пием, е чиста и проблем има само по малките населени места, където се срещат тежки метали.

„В Сливен и Шумен няма пречиствателни станции и може да има замърсяване“, предупреди Иванов. Въпреки инвестициите обаче се оказва, че половин България пие мръсна вода. Това показа изследване на асоциацията "Активни потребители", публикувано в края на миналия месец. Според проучването в 39 на сто от пробите или в близо 50 процента от градовете, включени в анализите, има един или повече замърсители в живителната течност. Данните показаха, че най-мръсна е водата в населените места като Ботевград (3 несъответстващи показателя), Димитровград (2), Костинброд (2), Златица (2) и др. Само в 11 проби (21 на сто от всичките 52) от 4 града (14 процента) нямаше никакви замърсители. Населените места без проблеми са Етрополе, Враца, Монтана и Панагюрище.

Снимка: www.dunavmost.bg