Поредица от груби нарушения при съхранението и обработката на опасни товари станаха причина за взрив в терминал на Пристанище Бейрут, Ливанска република, отнел живота най-малко на 135 души и поне 4 000 ранени.

Властите в страната съобщиха, че става дума за запалване и последвала детонация на над 2 700 тона амониев нитрат. Товарът е конфискуван от арестувания кораб RHOSUS (8630344), плавал под флага на Молдова, потвърди Върховният съвет по отбрана на Ливан.

Корабът товари 2 750 тона аминиев нитрат в Бутами за Мозамбик, но след авария във водите на Средиземно море влиза в пристанище Бейрут през сеп-тември 2013 г. Проведените последващи инспекции стават причина за рест. Непосредствено след това, RHOSUS е изоставен от корабособственика и товародателя.

Справка на Maritime.bg в базата данни на Глобалната интегрирана информационна система за корабоплаването (GISIS) на Международната морска орга-низация сочи, че вписан мениджър на кораба е базирано в Бургас дружество.

Става дума за заличената вече от българския търговски регистър компания „Интерфлийт Шипменижмънт“ ЕООД. Дружеството е собственост на бургазлията Николай Петров Христов, който го учредява на 24 март 2010 г.

Пред Maritime.bg кап. Христов е изразил следната позиция:

В отговор на Ваше запитване от 05.08.2020, моля отбележете, че фирма „Интерфлийт Шипменижмънт“ ЕООД – Бургас, България никога не е встъпвала в договорни отношения с господата – корабособственици „Brinawood Corp” по отношение на менажиране и опериране на въпросния кораб.

Според мен в този случай става дума за фалшифициране на документи, което вероятно е и причина корабът да бъде арестуван в Бейрут.

 

Източник: Maritime.bg