Има 840 съобщения за постъпили нежелани реакции у нас


Засега в България няма потвърден случай на починал след поставяне на ваксина. Това заяви пред БНТ шефът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

"Производителите на ваксини носят цялата регулаторна отговорност. Има около 840 съобщения за постъпили нежелани реакции у нас, което е около всяка 3-та на 1000 поставени ваксини", обясни още Кирилов.

Вчера здравният министър Костадин Ангелов оповести случай на починал след поставяне на ваксина, но няма доказателства, че тя е причината.

По думите му разпределението на ваксини към личните лекари зависи изцяло от доставките на ваксини в страната. Втората доза иРНК ваксина е гарантирана за всички, тъй като тя се пази, категоричен беше Кирилов.   

Вчера стана ясно, че България е сред страните в Европейския съюз, получили партида от ваксината на AstraZeneca, която е подложена на допълнителни проверки.

Те се правят във връзка със смъртен случай в Австрия, където ваксина от тази партида е била поставена на починал по-късно пациент. Страната временно спря да използва тази ваксина.

Партидата съдържа общо 1 млн. дози, доставени в 17 държави. Междувременно Дания също спира временно ваксинирането с AstraZeneca. Българските власти обаче са категорични, че опасност за здравето и живота на имунизираните с този препарат няма.

Източник: Днес.бг