В проекта за нова програма по литература за 6-и клас е отпаднала "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и "Хубава си, моя горо" на Любен Каравелов. Това съобщава 24 часа.
 
Шест са текстовете от български автори, задължителни за изучаване - "Косачи" от Елин Пелин, "Братчетата на Гаврош" от Христо Смирненски, "Художник" на Веселин Ханчев, две глави от Вазовото "Под игото", "Серафим" на Йовков и "Отечество любезно, как хубаво си ти!" на Вазов. Това предвижда проект за новите програми, качени на сайта на министерството на образованието.
 
Омировата "Илиада" ще се учи в 8-и клас. В момента тя е в програмата по литература за 9-и клас. Осмокласниците трябва да различават светогледни идеи, характерни за Античността, Средновековието, Ренесанса, както и да тълкуват изучените творби съобразно културноисторическите им характеристики.
 
Сред произведенията, които ще изучават, са "Любов" от Сафо и "Антигона" от Софокъл. Учениците от 8-и клас трябва да са ная,сно също с библейски сюжети за грехопадението, Каин и Авел, Мойсей.
 
 
 
Снимка: forumnews.bg