Oчакваните количества трябва да позволят да се стигне до 50 процента ниво на ваксиниране на населението

В следващите три месеца България ще получи над 3 200 000 дози от РНК ваксините, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг, заедно с директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов, пред най-голямата ни спешна болница, предаде БТА.

В следващите седмици и месеци ще има по-голям дял на РНК ваксините спрямо векторните ваксини. 1 300 000 ваксини са част от 10 милиона, за които ЕК успя да сключи споразумение с Пфайзер/Бионтех за ускорена доставка през второто тримесечие. Останалата част ще бъде доставена в четвъртото тримесечие, посочи Кирилов.

За да се получи това съгласие от всички държави, трябваше да бъдат проведени преговори както на експертно ниво, така и на политическо - на ниво лидери, обясни Богдан Кирилов.

По думите му, очакваните количествата РНК ваксини в следващите 3 месеца трябва да позволят да се стигне до 50 процента ниво на ваксиниране на населението, каквато е и поставената цел от ЕК. "Силно се надявам до края на юни да имаме над 50% ваксинирани от населението на България.

Това каза директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов по време на брифингa пред болницата, предаде Агенция "Фокус".

"Силно се надяваме, че ще успеем до края на юни вече да имаме над 50% ваксинирани от населението. Добавяме и тези, които са преболедували. Мисля, че много скоро след това ще постигнем заветните 70 % колективен имунитет... Имаме 500 хил. ваксинирани в България, от които 100 хил. са с две дози, надявам се, че ще постигнем около 2.5 до 3 млн. в края на юни, за да живеем малко по-нормално", заяви още проф. Балтов.

По думите му проблемът е в доставката. "В момента, в който имаме достатъчно ваксини, този процес ще нарасне и ще стане устойчив", заяви още проф. Асен Балтов.

Източник: Vesti.bg