Към 30 април 9 030 работодатели от цялата страна са подали заявления за получаване на компенсации от държавата за гарантиране на заетостта на 131 146 работници по мярката "60 на 40".

Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ по повод “Международния ден на труда - 1 май, в условията на пандемия от COVID-19 и социално-икономически последици от наложените ограничения”.

Благодарение на нарастващия брой служители, които запазват работата си, намалява броят на останалите без работа, които се записват в бюрата по труда, твърдят от МТСП. На 30 април са се регистрирали 1637 души, което е над три пъти по-малко в сравнение с преди по-малко от три седмици. Нарастването за периода от началото на извънредното положение е с 91 783 безработни.

Въпреки кризата все повече хора намират нова работа с помощта на трудовите посредници в бюрата по труда. Само на 30 април те са 1007. От началото на извънредното положение на 13 март работа са започнали 19 134 безработни, посочват от МТСП.

Националният осигурителен институт вече е изплатил 7,841 млн. лв. компенсации на 1 961 работодатели за общо 25 249 работници и служители, като плащанията се правят всеки ден.

48 процента от подкрепените досега предприятия са от седем икономически дейности: ресторанти и заведения за бързо обслужване - 12,88 на сто, питейни заведения - 9,32 процента, хотели и подобни места за настаняване - 8,65 на сто, търговия на дребно в специализирани магазини с други нехранителни стоки - 8,02 процента, туристическа агентска и операторска дейност - 3,52 на сто, дейности в областта на спорта - 3 процента, друг пътнически сухопътен транспорт - 3 процента.

Одобрените предприятия са предимно от секторите, чиято дейност беше ограничена със заповедта на министъра на здравеопазването в началото на извънредното положение. Останалата част от получилите подкрепа компании са от 163 икономически дейности.

Сред тях са: Търговия на дребно в неспециализирани магазини - 2,69 процента; Производство на хлебни и тестени изделия - 1,94 процента; Други персонални услуги (пране, химическо чистене, фризьорски и козметични услуги) - 1,86 на сто; Търговия на дребно в специализирани магазини с текстил, железария, стоки за обзавеждане и битови електроуреди - 1,86 процента; Товарен автомобилен транспорт и услуги по преместване - 1,70 процента, и др.

Източник: Offnews.bg

Снимка: БНР