Преброяването приключи. По данни на НСИ към момента са се преброили 5 милиона 658 хиляди души, което е около 82% от населението.

Фалстартът с електронната система и отказът на преброителите да обикалят адреси заради влошената ситуация с коронавируса доведе до удължаване на срока на кампанията със седмица. 

На по-голямата част от преброените данните са взети по традиционния начин – с преброител. Очакванията са броят им да се увеличи с обработката на всички анкетни карти. А 2 милиона 400 хиляди души са се преброили онлайн.

 По телефон и на хартия - желаещите да се преброят в последните минути  в един от центровете в столицата, не спираха от сутринта. „За вчера има около 200 души. Идват и хора от други общини, които не връщаме”, каза Сашка Петрова  - главен експерт ТСБ-Югозапад.

Напливът обясняват и с отказалите се преброители. В район „Tриадица” те са близо 50. 

До последния ден чакала и Елисавета Цанова. „Така се случи, че нямах възможност да го направя онлайн. Лаптопът вкъщи нещо е развален, не успях с телефона и реших, че ако минат преброители ще стане, но до този момент не стана и дойдохме на място”, разказва тя.

Докато в столицата на места процесът забуксува, то Русе е първенец - над  90% от населението вече е преброено. Не липсват и куриози.

„Имаше семейство, в което мъжът и жената забравят да преброят сина си, който за една седмица е отишъл на обучение и след това ни потърсиха отново, за да може да бъде преброен и той”, разказва Диана Самхарадзе.

Източник: Нова телевизия