Народно читалище „Ралю Тодоров Кехайов-1929 г.“ в руенското село Просеник ще блесне изцяло ремонтирано през следващия месец. Щастливата новина съобщи пред Gramofona.com кметът на населеното място Стоян Добрев.

От доста години културната институция се руши, а репортерска проверка на екипа ни показа, че дупките по тавана са били огромни. За това свидетелства снимки, направени преди старта на ремонта.

Строежът на сградата започва през далечната 1956 година. Любопитен момент се оказа фактът, че читалището е построено на доброволни начала от местните жители.

От завършването му досега са минали над 60 години, през който период основен ремонт не е правен, а само частичен на покрива.

Цялостното обновяване на сградата е отнело година и половина. Двете зали вече са напълно отремонтирани, стените са подновени, както и сцената, която събира 250 души. Предстои внасянето на чисто нови столове и през месец октомври изцяло оправената сграда да бъде официално открита.

40 000 лева е струвал цялостният ремонт на читалището. 20 000 от тях са от ПП „ГЕРБ“, а другата половина лично е дал бизнесменът и собственик на здравни заведения Семир Абу Мелих.