От началото на тази година загиналите в България при пътни инциденти са повече от 540, а над 7400 са ранени, съобщи БНТ. За последните 5 години загубилите живота след катастрофи са над 3200, а ранените над 42 000. Според статистиката на МВР броят на загиналите у нас не расте, но и не намалява.

В световен мащаб всяка година при катастрофи живота си губят над 1,3 млн. души, а над 50 млн. са ранените. Днес е Световният ден в памет на жертвите от катастрофи.

 „За съжаление тази година въпреки всички усилия не можем да се похвалим със сериозно намаление, напротив октомври месец го отчетохме като един много тежък месец по отношение на пътната безопасност. Имаше много пътно-транспортни произшествия на различни места, някои от тях много загинали. Общият извод е, че продължаваме да не сме толерантни на пътя, да не мислим за себе си, за семействата си и да не съобразяваме скоростта с пътните условия“, коментира министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Още веднъж от министерството напомниха, че именно шофьорите са тези, които трябва да обръщат внимание на околната среда и да мислят не само за своя собствен живот, но и за този на своите близки и на останалите хора.

 

Снимка: Архив