Учениците от 7-и клас от цялата страна са най-активни в Зелената олимпиада, показват данните в разгара на състезанието. Само за месец в мащабната образователна инициатива се включиха близо 3000 деца. 400 от тях са седмокласници.

Тази година Зелената олимпиада е част от националната образователно-информационна кампания „Яко е да си еко“ на Министерството на околната среда и водите, която е подкрепена и от Министерството на  образованието и науката.

Зелената олимпиада се провежда за четвърти път, като всяка година в нея участват около 5000 ученици. Деца от цялата страна от 1 до 12 клас решават тестове и пишат есета на екологична тематика, като за най-добрите има награди. Тестовете са в три възрастови групи - начален, среден и горен курс.

Регистрацията и решаването на тестовете ще е възможно до 10 май 2016 г. Резултатите ще бъдат обявени на сайта на Зелената олимпиада http://zelenaolimpiada.bg/  на 20 май 2016 г. Победителите ще получат таблети, смартфони и MP3 плеъри.

В заключителните представления по награждаването на най-добрите участници ще се включат екопосланиците Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека със спектакъла „Яко е да си еко“. Популярните актьори ще представят по атрактивен начин „зелената тема“ пред младите хора. Кампанията "Яко е да си еко" цели и да популяризира Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“