Със симулиран наказателен процес на тема „Наркотикът – въпрос на свободен избор или лесен начин да загубиш свободата си“, с участието на ученици от X клас на СОУ „Любен Каравелов“, започна празничния „Ден на отворени врати“ в Районен съд – Несебър. Съдебната институция отбелязва 30 години от своето създаване. На въпрос, „30 години – много или малко са за един съд?“, председателят на Районен съд – Несебър, Евгени Узунов сподели: „Зная, че са достатъчно, за да направим една равносметка за обществените настроения и дейността, която сме извършили досега и да ни дадат насоки, как да продължим напред! Работата на Районен съд – Несебър е тежка, с оглед на гледаните дела, развитието на града, но това ни мотивира и не закъсняват професионалните оценки, които са видими. Но най- важен е анализа на хората и тяхната оценка!“

В рамките на тържествата бе проведен конкурс за детска рисунка на тема: „Къщичката на съдиите“ и есе „Ако съм съдия, какво ще направя, за да повиша доверието на гражданите в съдебната система?“ Участниците, ученици от СОУ „Любен Каравелов“, показаха с творчеството си, че съда изглежда цветен в детските очи и главните действащи лица в него са именно хората. Ивет Янкова от ІІІ“в“ клас  спечели първо място, в първа възрастова група на малките художници. Във втора възрастова група приза отиде при Лорийн Мусакова  от VІІ“а“ клас. Най-добрият есеист се оказа Дарио Хлебаров от IX“б“ клас.

Магистрати от Окръжен съд – Бургас бяха сред гостите в празничния ден на Районен съд – Несебър. Те поднесоха като подарък икона на Св. Богородица, за да пази и закриля не само града, но и съда в неговите дела.