На път сме да изпратим една от най-успешните туристически години. След успешния летен сезон, от 8 декември, всички зимни курорти са пълни с изкуствен сняг. Машините обработиха прекрасно пистите и, ако продължат тези температури сме запасени с хубав сняг до края на март. Това каза за БНР председателят на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска Асоциация Благой Рагин, който отчете: "Хубавото при нас върви с пълна пара, въпреки че, в световен мащаб нещата за първи път не вървят добре. Но, както се казва, Господ по някой път се смилява над нашия народ. Много висока цена платихме през последните години. Геополитиката и природата работят в наша полза. Над 500 000 човека се очакват този сезон, само за месец декември.

"Страната ни се е възползвала от световната геополитика, но е създала и добри условия за туристите, категоричен е Рагин: Ако нямахме материална база, ако не бяхме готови да поемем тази клиентела…. много съседни страни не можаха да се възползват от геополитиката поради липса на материална база. Така, че това, което трябва, ние го направихме, и Господ ни помогна. Аз съм оптимист, че въпреки малкото средства, с които разполагаме за външна реклама, успяхме и последните две години бяха много успешни и в политическо отношение - България се оформи като остров на стабилността на Балканите и в региона. Това нещо се отрази не само на туризма, но и на икономиката. Знаете, тази година е рекордна по ръст - 3,5% икономически ръст. На второ място сме в ЕС! Но, много хубаво не е на хубаво. Виждате, че в момента сме със свити сърца, не знаем какво ще ни донесе 2017 г. Що се отнася до туризма, прогнозите за догодина са много добри, очакваме зимният сезон да продължи, но не само той. Много силно се представя и този месец спа туризмът, културният туризъм. Както знаете, сега на 24-ти за първи път имахме в нашите църкви гости -поклонници на религиозния туризъм. За последните четири месеца Софийското летище прави истински бум - 40 % ръст на новите гости. Това не е било никога! Дължи се на нискотарифните полети.

Рагин отчете, че част от интереса се дължи на разкопките и откриването на столичното Лараго и заяви: Ако успеем да приключим и с реновирането на Витоша, София ще стане балканската Прага Имаме си много проблеми, има какво да отстраняваме, но пътят е правилен, категоричен е Рагин. Той отчете, че българските кадри в туризма „се харчат на европейския пазар като топъл хляб“ и затова браншът се ориентира да търси квалифицирани кадри от съседните ни страни, както и от Украйна, Молдова, Беларус и Армения. От Нова година започваме да обикаляме тези страни и да набираме кадри за лятото, за да можем да спасим сезона. Така е, свободното движение на капитали и на хора няма монопол, като загубиш нещо, трябва да го търсиш от други страни. Мисля, че ще се справим. България се налага като добра дестинация. Ако един ден доживеем продуктът, който предлагаме, да се предлага в евро, както го направиха Черна гора и Косово, мисля, че някъде към 7-8 милиарда евро, при добър маркетинг и добра реклама, можем да реализираме БВП само от туризъм.

Източник: 24 часа