200 млн. евро ще получи страната ни по линия на ЕС за засилване на охраната на българо-турската граница. Това каза при посещението си на Граничното полицейско управление в Малко Търново министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той подчерта, че България е получила уверения, че сигурността на външната ни граница е приоритет за ЕС. Всички български искания за техническо обезпечавани са били удовлетворени.

"Имаме уверение, че всичките ни искания, които сме набелязали като най-спешни и необходими, това е изграждането на 110 км техническо обезпечение, снабдяване с автомобили, снабдяване с личен състав, ще бъдат включени в тази сума. За нас това означава признание както за работата ни, така и за политиката, която България провежда по този въпрос.

Изразявам благодарност към служителите на Гранична полиция. При 40% нараснал мигрантски натиск за тази година, за първите месеци, ние имаме 40% по-малко задържани, спрямо миналата година във вътрешността на страната. Внушенията, че хората, които проникват нарастват, не са верни."

От 3 седмици граничните патрули по българо-турската граница вече са оборудвани с дългоцевно оръжие. За охрана на границата са предоставени и още 75 високопроходими автомобили, а в началото на април ще са получи финансирането за закупуването на нови автомобили, информира министър Демерджиев.

Източник: БНР