Полша е готова да изпрати 60 граничари, 40 полицаи и 20 чиновници на България в помощ на борбата й срещу емигрантската криза. Това заяви в Бургас полският вътрешен министър Витолд Вашчиковски. Заедно с вицепримиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова обсъдиха общите отговорности и ситуацията на външната граница на Европейския съюз.

„За нас е важна подкрепата, която получаваме от ЕС и от офицерите, които идват в рамките на Фронтекс да охраняват външната ни граница. От няколко години полагаме всички усилия, за да ограничим нелегалната миграция”, поясни Бъчварова.

Вътрешният министър обясни, че има организация, която намалява  преминаването  на нелегални мигранти в  страната ни. Те се залавят не само във вътрешността на държавата, а и на изходите към Сърбия. По думите й, властите задържат около 200 мигранти седмично.

„Това е едно силно послание към мигрантите и трафикантите, че през България трудно може да се  премине”, каза Бъчварова.

В момента външаната ни гарница се пази от 20 полски граничари.

„За нас България е изключително важен партньор и заявявам пълната подкрепа на Полша към нея за големите предизвикателства пред Европейския  съюза, включително миграционната криза”, заяви вътрешният министър Витолд Вашчиковски.

Той подчерта, че страната му е готова да подкрепи присъединяването на България към шенгенското пространство.