Двамата туристи, чиито тела бяха изровени от лавината при акцията на планинските спасители, изпратили снимка на свои приятели от мястото, на което се намирали. Това е станало точно преди да продължат спускането си и преди да ги връхлети снежната маса, съобщи 24 часа, позовавайки се на 24 часа.

Снощи туристите предприели изкачване от х. Алеко към горна станция на влек Заека. Те са правили снимки в планината. В полунощ изпратили на свои близки снимка от Витоша и казали, че тръгват надолу.

Загиналите са били на около 30 години. Те са опитни планинари и не се качват за първи път в планината, за да снимат.

В Централния денонощен пост на ПСС в 04:00 часа е получен сигнал за двама мъже, които все още не са се прибрали. Информацията от техните близки е, че са се изкачили от х. Алеко и около 00:00 ч. са били на горна станция на влек Заека. Казали са, че до два часа ще се приберат в София.

Дежурният планински спасител на база Алеко направил оглед на района и установил, че автомобилът на издирваните е на паркинга. В района има множество паднали лавини-снежни дъски. Лавината е паднала в т.нар. дупка на Романския лифт. В издирвателната операция участваха 14 спасители и две кучета.