Прокурор от Върховната касационна прокуратура е привлечен към наказателна отговорност, съобщиха от държавното обвинение. Вчера е постъпил сигнал за извършени хулигански действия в плевенската болница „Георги Странски“. Пристигналите на място полицаи установили, ме извършителят на непристойните действия е прокурор Г.А. от ВКП, уточняват от Прокуратурата.

Установено е още, че Г.А. се е държал грубо със служителите на фирма, осъществяваща охрана на болничното заведение. Мъжът отказал да изпълни разпорежданията им във връзка със спазване правилата за достъп на външни лица до сградата на УМБАЛ „Георги Странски“, разпоредил им да напуснат и нанесъл удари със служебната си карта в лицето на един от охранителите.

Независимо от отправените предупреждения за спазване на реда, прокурорът изтръгнал личен мобилен телефон от ръцете на друг служител на охранителната фирма. Счупил телефона, след което отправил реплики към охраната – „Знаете ли кой съм аз, бе, ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!“

 По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев още снощи на място в Плевен са изпратени прокурори и следователи от Софийска градска прокуратура, начело с административния ръководител Илияна Кирилова.

 Магистратът от ВКП е задържан от органите на МВР за срок от 24 часа. Предстои, след анализ на събраните материали по делото от наблюдаващия прокурор, да бъде извършена преценка по определяне на мярката за неотклонение по отношение на обвиняемия.

Прокуратурата на Република България е категорична, че подобни прояви са несъвместими със задълженията и отговорностите, които имат българските магистрати и в частност прокурорите, поради което ще предприеме действия по тяхното санкциониране и недопускане, уточняват от държавното обвинение. От там допълват, че спрямо Г.А. ще бъде образувано дисциплинарно производство за нарушение на разпоредбите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.