Апелативната специализирана прокуратура иска постоянния арест на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков. Държавното обвинение се самосезира, след като бяха разпространени снимки, на които се вижда, че Чоков е в ресторант, въпреки наложената му мярка за неотклонение „домашен арест“.

„Категорични доказателства, че се отклонява от взетата мярка за неотклонение. Очевидно е, че пречката да бъде в ареста – тежкото му здравословно състояние, вече не е налична“, коментира на брифинг в София Румяна Аранудова – говорител на главния прокурор.

Тя уточни, че в деня, в който Чоков е засечен в заведение той е имал разрешение от съда да напусне дома си. То обаче е било дадено, за да отиде бившия селски кмет на зъболекар. Вместо това Ценко Чоков отишъл на кръчма. След разпространението на снимките се е самосезирала и Районната прокуратура в София. Там вече е образувано досъдебно производство за даване на невярно заключение от вещо лице за здравословното му състояние.

Според заключението на медика здравето на Ценко Чоков било толкова влошено, че той дори препоръчал да се спре наказателното производство срещу него до излекуването му. Лекарят е заявил, че Ценко Чоков страда от редица заболявания и имал сериозен урологичен проблем, който налагал операция и дълъг следоперативен период на възстановяване.

За да покаже колко е зле, самият Чоков се появи последния път в съда в инвалидна количка. В заведението в столичния квартал Драгалевци, където е сниман да яде и пие, той се е придвижвал без помощни средства и е бил във видимо добро здраве.

 

Снимка: Novini.bg