Прокуратурата с още подробности за схемата с боклука в Министерството на околната среда и водите. Обвинения по нея вече получиха шестима души, сред които заместник - ресорният министър Красимир Живков, съобщава БНТ.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор обясни, че в качеството на обвиняеми са привлечени 10 лица. От тях 7 за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица.

На едно от лицата е повдигнато обвинение във вторично престъпление за управление на опасни отпадъци. Спрямо четирима от групата, наблюдаващите прокурори ще отправят искане в Специализиран наказателен съд за определяне на най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража.

За двама от участниците наблюдаващите прокурори ще искат домашен арест, а по отношение на един от участниците ще бъде определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1 милион лева.

В качеството на обвиняеми са привлечени още 3 лица за извършени от тях данъчни престъпления като по отношение на тях са определени мерки за неотклонение парични гаранции, според тяхното семейно и имуществено положение.

В хода на извършените действия по разследването на над 40 адреса на територията на цялата страна са иззети множество счетоводни документи, договори, пълномощни, ценни вещи, луксозни автомобили. От жилището, обитавано от обвиняемия А. Б. е намерена и иззета цветна снимка, на гърба на която има изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари, различни, от порядъка на 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева.

От жилище, обитавано от обниняеми П. Б., са намерени и иззети автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, както и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпления.

Ангел Илиев, и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура отбеляза, че съвместните действия с МВР и ДАНС са били проведени в пълен синхорн.

Извършени са претърсвания и изземвания в обекти в цялата страна. Установано е, че групата е извършила престъпления против околната среда, документни престъпления, данъчни престъпления с участие на лица от Министерството на околната среда и водите.

По досъдебното производство наблюдаващи прокурори са трима като прокурор Генка Брезашка е един от тях. По време на брифинга тя обясни, че групата е била създадена с користна цел с участието на длъжностни лица. Сред тях са зам.-министърът на околната среда Красимир Живков и директорът на РИОСВ-Плевен.

В хода на разследването е установено, че Живков е бил в изключително близки вазимоотношения с братя Бобокови. Той е извършвал неправомерни действия, с които е подпомагал противозаконната дейност на братята, свързана с вноса на отпадъци от чужбина.

Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани от братя Бобокови и контролирани от тях. Установено е, че Живков, в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното положение, е оказвал натиск и въздействие върху подчинени на него длъжностни лица както от Министерство на околбоната среда и водите, така и на директорите на съответните РИОСВ със заплахи за уволнения и други въздействия. В случаите, в които не са били изпълнявани неговите разпореждания, е имало случаи на уволнения.

Установено е, че директорът на РИОСВ-Плевен не само не е осъществявал контрол, а под негово въздействие, съвместно с представители на търговските дружества, фиктивно са извършвани проверките от подчинени на него длъжностни лица, които в протоколите са отразявали неверни обстоятелства.

Ангел Кънев, прокурор в Специализираната прокуратура отбеляза, че по това наказателно производство има сформиран съвместен екип за разследвания. Основните линии на разследвани са свързани с изясняване на фактическата обстановка и факти и обстоятелства, свързани както с незаконния внос на опасни и неопасни отпадъци, така и с рециклиране и депониране на същите.

Събраните доказателства сочат, че контролираните фиктивни търговски дружества от обвиняемите бизнесмени Бобокови и други обвиняеми лица, въсщонст дори никога не са имали капацитета да осъществят необходимите по закон действия, за които са били издадени нотификации.

Събрани са одказателства за контролирани от обвиняемите лица търговски дружества в Италия, включително при претърсванията и изземванията са намерени електронни подписи на търговски дружества, регистрирани в Италия, които са под реалния контрол на обвиняемите български граждани.

Престъпната дейност е била насочена към изграждането на верига от дружества, регистрирани в България, Итария и други държави, чиято цел е била да бъде легендирана дейността като законна и формално да изглежда в рамките на закона.

В разследването ще участват и органи от Италия, които ще имат конкретни задачи.

Към наказателна отговорност ще бъдат привлечени и други лица, включително и длъжностни такива.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР обясни, че са били сформирани над 35 екипа. В операцията са участвали огромен брой служители. Организацията е била много сложна и се е случила за много кратък период от време. МВР продължава да указа съдействие на прокуратурата.