Лоша пътна маркировка, лоша организация на пътното движение на трагичния участък на магистрала „Струма“. Мантинелата, на която се е нанизал автобусът е опасна. Прокуратурата ще разследва дали тя е способствала за тежкия инцидент, при който загинаха 44 души.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е категоричен, че мястото на въпросната мантинела не е там. Към момента водещата версия за катастрофата е човешка грешка, но ще се проверява детайлно доколко лошата маркировка и лошата организация на движението са спомогнали за трагедията.

Категорично е отхвърлена версията за тероризъм. Отхвърлена е и най-коментираната версия, че в автобуса е превозвано контрабандно гориво.

Открити са само три туби с остатъци от нафта. Те не са били пълни и не са се възпламенили. Няма и находки от бензин или други запалителни материали, освен обичайните за един автобус.

Аутопсиите на телата са показали, че всички жертви са загинали от задушаване. Няма следи от взрив или от наранявания, характерни за катастрофа. Има следи от спирачен път, водачът е реагирал преди удара с мантинелата. Най-вероятно той я е видял в последния момент.