През декември започва екстрадацията на мигарнти, които нямат правото на бежански статут у нас. Вече има и поръчан самолет за Афганистан.
 
Това съобщи в ефира на bTV премиерът в оставка Бойко Борисов. Той уточни, че ще се направи опит петима души, за които се смята, че са в основата на бунта в Харманли да бъдат екстрадирани незабавно по линия на националната сигурност.
 
Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип, увери той.
 
На всички, извършили вандалски действия в бежанския лагер в Харманли, ще бъдат повдигнати обвинения. Бойко Борисов пристигна по спешност още снощи в лагера в Харманли след възникналите безредици там.
 
Борисов призова да бъдем внимателни, когато някой призовава за физическа саморазправа с мигрантите след бунта, защото по думите му мрежите на ИДИЛ много внимателно следят и “Фейсбук”, и това, което излиза по новините.
 
„Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки”, предупреди той.
 
“Такива, които се правят на големи герои, да знаят, че след подобно поведение могат да изложат на риск огромни маси от населението”, допълни той.
 
„Засичаме едновременни действия в Европа и тук. Трябва да бъдем много внимателни”, посочи още той.
Според него е възможно бунтът да е организиран отвън. Като аргумент той посочи факта, че самите мигранти са пуснали снимки в социалните мрежи. „Всеки от тях държи мобилен телефон”, отбеляза Борисов.
 
24 полицаи са ранени при безредиците. Над 300 са задържаните за размириците мигранти.
 
 
 
Източник и снимка: bTV