Продължава разследването на причините, довели до пожара във Варна, при който загинаха две деца – момиче на 4 години и момченце на 1 година.

Огънят, последван от взрив, избухна в апартамент в квартал „Владислав Варненчик”. Пострадала е и съседка от горния етаж, предаде Нова телевизия.

Родителите на починалите деца са задържани. Майката и бащата са обвинени в умишлен палеж. Задържани са за 72 часа. След това съдът трябва да реши дали да ги остави за постоянно в ареста.

„От събраните до момента доказателства се налага първоначалният извод, че пожарът е умишлено предизвикан.

Това е дало основание на наблюдаващия прокурор да привлече в качеството на обвиняеми мъжа и жената за извършеното престъпление – запалване на имущество на значителна стойност с последвала смърт.

Родителите не говорят за запален огън, те говорят за осветление със свещ в помещението. Събраните до момента доказателства и поведението на двамата са дали основания за такъв извод. Техните обяснения подлежат на проверка”, обясни окръжният прокурор Красимир Конов.

Той посочи, че към момента въпросите са много повече от отговорите. Конов обаче подчерта, че решението на прокурора е въз основа на анализ на всичките доказателства.

„Убийство, прикрито с пожар, беше една от първите работни версии. В резултат на аутопсията на едното дете стана ясно, че към началото на горенето то е било живо”, добави окръжният прокурор.

Източник: Дарик

Снимка: https://politika.bg/