Шест деца са приети в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Георги Странски“ в Плевен, след като са консумирали бисквити с канабис. Още едно дете се лекува, след като е приело наркотичен опиат и кокаин, съобщава БТА. Децата са хоспитализирани през последните две денонощия в Клиниката по токсикология. Те са на възраст от 4 до 14 години.

„Приети са с тежко общо състояние и количествени и качествени нарушения в съзнанието. Предприето е реанимационно, детоксично и специфично лечение. В момента те са със стабилни жизнени показатели, но сънливи“, каза пиарът на болницата Таня Вашкова.

Бисквитите, съдържащи канабис, са били предложени на децата от непознати, каза началникът на Клиниката по токсикология доц. д-р Евгения Бързашка. По думите ѝ лекарите токсиколози са загрижени и проблемът е сериозен и изисква нашето внимание и действия.

„Като родители и възрастни е изключително важно да бъдем бдителни и да гарантираме безопасността на децата. Винаги трябва да наблюдаваме какво ядат и с кого общуват.

В този случай трябва да подчертаем важността на избягването на всякакви хранителни продукти, предлагани от непознати“, коментира доц. д-р Бързашка. По случая е уведомена полицията, отдел „Закрила на детето“ и Детска педагогическа стая.

Източник: