Машинист от гарата в Лом е срязал спирачните маркучи и е счупил стъклото на локомотива в Лом. Вандалските действия станаха около 4.30 ч. сутринта на 1 юни. Тогава предното стъкло на локомотива, композиран на гарата, както и 5 маркуча от спирачната система на машината бяха повредени. От БДЖ определиха инцидента като "тероризъм".

По първоначална информация той е искал да отмъсти на другата локомотивна бригада. Направил е самопризнания, съобщи наблюдаващият прокурор за БНТ.

Олег Димитров, наблюдаващ прокурор в Окръжна прокуратура - Монтана: "Установихме, че това лице е от системата, то е машинист от гарата в Лом. Лични мотиви, касае се за някакъв вътрешен служебен конфликт и воден от стремеж и желание да навреди на другата бригада е предприел тези действия много тежки по своето съдържание и последици.

Първоначалните данни сочат, че не е осъждан, не е криминално проявен и той е бил добър работник, не е имал никакви провинения. Характеристиките са му много добри, даже се е отличавал в работата и има поощрения в работата. Това, което е извършил, е парадоксално."

Машинистът е задържан за 24 часа. Обвинен е по чл. 340 от НК за увреждане на железопътен транспорт, застрашавайки живота на пътниците, законът предвижда между 5 и 15 години затвор.

Източник: БНТ