Засега не са намерени незаконни оръжия или взривни вещества в имота на 35-годишния Иван Пачелиев от тополовградското село Орешник, който се барикадира в къщата си и стреля по полицаи при опита да му бъде връчена призовка. Това съобщиха от Районната прокуратура в Тополовград.

Пачелиев притежава 2 дългоцевни оръжия и пистолет, за които има разрешително. Документите обаче ще се проверяват, уточни наблюдаващият делото прокурор Христо Джонджоров.

Той допълни, че процесуално-следствените действия огледи, претърсване и изземване в селския имот ще продължат и днес. Те са били предизвикани от подозрения на разследващите след реплики при задържането на неподчинилия се.

Междувременно снощи държавното обвинение е променило първоначалния текст на обвинениетосрещу Пачелиев, по прякор Димончето.

От хулиганство със съпротива срещу изпълняващ служебните си задължения орган на властта то е преквалифицирано на употреба на сила или заплашване с цел орган на властта да бъде принуден да извърши или да пропусне нещо по служба, посочиха още от прокуратурата.

Текстът предвижда лишаване от свобода до 3 години или поправителен труд.

В сила също от снощи е 72-часовата мярка "задържане под стража" постановена от прокуратурата, допълниха от там. До изтичането на срока държавното обвинение трябва да внесе в съда искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение.
 
Пачелиев бе задържан във вторник вечерта при масирана полицейска операция с участието на 80 души, включващи и специализираните звена "Кобра" и СОБТ. Мащабът ѝ се е наложил заради обстоятелството, че той е служил 5 години във Френския чуждестранен легион и е бил добре обучен да си служи с оръжие.

 

Източник и снимка: Dariknews.bg