Криминалисти от Областната дирекция на МВР-Шумен разкриха плантация за канабис в дома на инспектор от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Това съобщава радио "Дарик", цитирано от Факти.бг.

В кв. „Дивдядово“ са открити 80 кг стебла и листа марихуана в процес на сушене. Намерено е също и количество суха маса.

Старши комисар Ялчън Расим обясни, че до разкриването на престъплението се стигнало, след като бил получен сигнал, че в къщата се отглежда канабис.

Работата по случая започнала преди около 15 дни. Получен бил сигнал, че в къща в кв. „Дивдядово“ на град Шумен, собственост на 32-годишния мъж, който е ветеринарен лекар и инспектор в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), се отглежда марихуана.

Криминалисти установили ползвателя на имота и превозното средство, с което се придвижва. След като попаднал в полезрението им, допълнително било съобщено, че мъжът шофира след употреба на алкохол и наркотични вещества.  

Още в деня, в който била получена информацията, била създадена организация за проверка на сигнала. На 9 октомври около 18:40 часа на ул. „Генчо Панайотов“ в Шумен полицейски екип спрял за проверка водач на лек автомобил „Нисан Терано“ с шуменска регистрация. Бил във видимо неадекватно състояние. Бил тестван с дрегер за шофиране след употреба на алкохол. Показанията отчели 0,2 промила в издишания въздух. Извършена му била проверка с дръг тест, който отчел положителна на канабис проба. Заради острия мирис на марихуана било извършено претърсване в лекия автомобил, а след това и в жилище на ул. „Генчо Панайотов“ в Шумен.  

В къщата криминалисти намерили голямо количество стръкове, които при направения полеви наркотест реагирали на канабис. Претърсването продължило на следващия ден. Във всички помещения в имота били открити растения, поставени за сушене с височина между метър и метър и половина. Иззети са 298 отрязани растения, както и 9 полиетиленови чували със суха листна тревна маса. Работата по документиране на престъплението продължила под надзор на прокурор от Районна прокуратура – Шумен.

Мъжът разказал също, че е засадил и отглежда за собствена употреба марихуана в гориста местност край преславско село Янково.

Там, на парцел от около 500 кв.м, имало засадени 51 растения с различна височина и листна корона. 18 от тях били с изрязана листна маса и съцветия. За растежа на канабисовите растения грижи полагал лично К. К., който ги поливал и торил периодично. Някои от тях достигнали височина 3.90 метра, а другите били между 1,70 и 2,50 метра. Растенията били иззети.