От Общинския съвет на БСП-Поморие излязоха с декларация по повод нападението на поморийския журналист Стоян Тончев. Публикуваме декларацията без редакторска намеса:

ДЕКЛАРАЦИЯ на Общинския съвет на БСП - Поморие

Вечерта на 14 януари т.г. журналистът Стоян Тончев беше зверски пребит от неизвестни лица на една от поморийските улици. Този вандалски акт на насилие надхвърля границите на един обикновен битов инцидент и представлява груб опит за разправа със свободното слово.

Ние познаваме критичните публикации на пострадалия, пиперливия му език и активната му гражданска позиция по не един актуален въпрос. Знаем, че сред гражданите оценката и отношението към неговите статии е нееднозначна. Едни са аплодирали обществената му смелост и ангажираност, други са съзирали в тях тенденциозност, неоснователно заяждане и критикарство. Каквото и да е мнението на различните хора за журналистическия труд на Стоян Тончев обаче, вън от всякакво съмнение е, че свободата на словото е неотменимо право в демократичното общество и всички спорове се решават в съда, а не с бухалки.

Общинския съвет на БСП-Поморие изразява искреното си съчувствие и морална подкрепа на семейството и близките на Стоян Тончев и с възмущение решително осъжда агресивното посегателство над него. Няма оправдание за проявеното по отношение на един беззащитен човек насилие срещу неговото здраве, лично достойнство и убеждения.

Призоваваме компетентните органи да изпълнят вменените им от закона задължения по повод на случилото се за скорошно разкриване на авторите на това престъпление спрямо свободата на изразяване и сигурността на личността. 

Обществото има нужда от справедливост! Да се обединим за да не допуснем безнаказано да се всява страх сред хората и да се заглушава свободното слово!

                                                                        

Снимка: Стоян Тончев/ Фейсбук