Катастрофа с автобус е станала на автомагистрала "Тракия" на 217-ия километър в посока София.

Става въпрос за автобус със сръбска регистрация, който е возил деца и възрастни от почивка на Черноморието, съобщиха от МВР.

В автобуса са пътували общо 49 души - 38 деца и 11 възрастни. Те са успели да се измъкнат от автобуса през прозорците. Някои от тях са разбили както предното, така и задното стъкло, за да излязат.

В болница са транспортирани 46-има от пострадалите, трима са без наранявания след катастрофата.

По първоначални данни няма информация за загинали. Създаден е коридор на магистралата, по който пострадалите се извозват към болницата в Стара Загора, която е и най-близка.

Автобусът се е обърнал на една страна в канавката на магистралата.

На мястото има полиция и пожарникари, движението в района е затруднено. Пострадал е и водачът на автобуса. Шофьори на коли са спрели и помагат да бъдат извадени ранените хора.

Инцидентът е станал малко след 20 часа.

Работи се по версиите за хлъзгава настилка или заспиване на водача.

Децата са пътували от Несебър. Те са част от фолклорния ансамбъл "Юлира" и са от предградието на Белград Батайница.

По думите му автобусът се е движил нормално в своята лента и бавно и постепенно е напуснал лентата си на движение.

"Всичко беше супер, един човек искаше да седне до шофьора и искаше той да му покаже как се спуска седалката, наклонихме се надясно, шофьорът беше добре отпочинал, наспал се. Бяхме в Слънчев бряг, от там тръгнахме за Сърбия, спряхме на бензиностанция. Бяхме 48 човека плюс шофьора - 38 деца и 10 възрастни. Има ограничение, не може да кара бързо. Беше страшно с малките деца", разказа пред БНТ една от пострадалите, пътувала в автобуса.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев екип от следователи от Националната следствена служба заминават за мястото на пътния инцидент край Стара Загора, за да започнат още тази нощ следствените действия във връзка с катастрофиралия автобус със сръбски граждани на АМ "Тракия".

 

Източник: БНТ