Всяка година в България се раждат около 100 деца със Синдрома на Даун. Това е рядко генетично състояние, при което децата могат да имат забавено умствено развитие, проблеми със сърцето или други придружаващи заболявания. За съжаления в България липсват програми, които да обучават такива деца и младежи, за да получат те трудови навици и финансова независимост в бъдеще.

 „Даун Таун“ е социален проект за хора със Синдрома на Даун. Идеята е те да се интегрират успешно в обществото, за да придобият независимост и да могат да работят. Зад проекта стои фондация „Даун Таун“, която вече има своя академия и се опитва да развива социално отговорен бизнес, в който младежи със Синдрома на Даун се обучават в безопасна среда.

Пилотната група на проекта е съставена от деца между 9 и 15 годишна възраст, които ще преминат първия етап на обучение. Основен партньор на проекта е “Бадемовата градина” ООД - собственик на хотелски комплекс „ДаунТаун“, кв. Ветрен - Бургас, състоящ се от хотел, ресторант, пекарна и 80 декара бадемова градина. Така хотелският комплекс „ДаунТаун“ се превръща в бизнес със социална кауза, който осигурява обучение и работни места в различни стопански сектори на младежи със синдрома на Даун.

Целта на „Даун Таун“ е да превърне програмата в устойчива социална услуга, а хотелският комплекс да се превърне в разпознаваемо място, в което младежите със Синдром на Даун са част от ежедневието на гостите и клиентите.

Това обаче зависи от всички нас. Можете да подкрепите „Даун Таун“ като дарите средства по сметката, станете техен партньор или просто споделите информацията за проекта, за да стигне тя до повече хора.

Бизнес Юг е съвместен проект на Бургаската търговско-промишлена палата и информационен сайт Gramofona.com