Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира Българо-турски бизнес форум с двустранни срещи, който се проведе днес,  в зала „Черноморие“ на Международния конгресен център в гр. Бургас. Основен партньор на ИАНМСП при организацията на проявата е Българо-турската търговско-индустриална камара (BULTISAD).

Форумът беше открит от Александър Пулев- министър на иновациите и растежа на Република България: „Турция е един от топ приоритетните външнотърговски партньори за нашата икономика. Ръст на вноса на годишна база с над 50%, което е рекорд. Ръст на износа – 30% на годишна база. Преките инвестиции от наша страна са стигнали 1 млрд. евро. Преки и индиректно общо, тоталът вече става 2,5 млрд. евро. В България има регистрирани и активни над 2200 компании с турски капитали, които са осигурили над 4000 работни места. Тук е редно да отбележа, че има определени региони и области в страната, които почти ексклузивно разчитат на поминъка си от турски инвеститори.“

Повече от 250 турски и над 95 български компании са се регистрирали за участие във форума. Една част от тях са поканени от Бургаската търговско-промишлена палата.

Н. Пр. г-жа Айлин Секизкьок, извънреден и пълномощен посланик на Република Турция в Република България разказа, че преди да дойде в България е чувала за страната ни само като е чела биографията за Кемал Ататюрк. Но след бързата подкрепа на българския народ при земетресението в Турция миналия месец е убедена, че никой друг народ не обича толкова силно съседите си.  

Кметът на Бургас Димитър Николов отговори така: „Впечатляващ беше размерът на съпричастност на моите съграждани и на хората от региона. Г-жо посланик, позволете ми да благодаря на генералното консулство в Бургас, за тяхната оперативност. Адмирации за вашите представители в нашия регион.

Бургас е първият голям административен център на зелена граница в посока Истанбул и е нормално, и естествено, български и турски компании да си сътрудничат и работят съвместно. В последните година и половина две големи турски компании са започнали инвестиции в нашия индустриален парк.“

 

Сред участниците бяха още д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП и модератор на форума, Бурхан Немутлу, Председател на УС на Българо-турската търговско-промишлена камара (BULTİŞAD), Фатих Гьокюрт, зам. председател на Организацията за развитие на малките и средните предприятия (KOSGEB), Ченгис Гюнай, Член на борда на директорите на Съюза на камарите и стоковите борси на Турция (TOBB) и проф. Мариела Модева - зам.министър в министерството на туризма.

Бизнес Юг е съвместен проект на Бургаската търговско-промишлена палата и информационен сайт Gramofona.com