Нели Арнаудова е кореспондентът на Грамофона Нюз, който разказва историите на българите зад граница. Самата тя е бургазлийка,  а от 9 години живее в Бристол, Англия със семейството си. Днес обаче Нели няма да ни срещне с интересни и любопитни хора, а ще ни разкаже от първо лице как пандемията от коронавирус повлия на живота във Великтобритания.

Страхът, паниката, опасността  около пандемията с коронавируса са толкова сериозни, че се чувствам отговорна да премисля сто пъти това, което ще напиша по молба на колегите от Грамофона. Започвам с изключително нежелание, защото се опасявам  думите ми да не  стресират по някакъв начин хората, които са толкова уморени от борбата си да оцеляват в почти военни условия. Какво е положението в Англия? Събрах няколко отговора от колеги и приятели, за да бъда максимално точна и да не наливам масло в огъня, защото всички  са на предела на психическата си издържливост затрупани от фалшиви новини, глупави смешки и надути изявления.

Англия е държава, която не въвежда рестрикции. Англичаните казват, че не са много умни, но избират умни управници. Покрай Брекзит и излизането от Европейския съюз мнозина вече се усъмниха в правилността на този избор, разбира се времето ще покаже.

Не съм сигурна, но мисля че темата за короната е много политизирана тема.

Стотици  слухове опитващи да всяват хаос. Особено от нас българите, които сме любознателни и обичаме да бъдем информирани и няколко стъпки напред.

Тук хората знаят,  че правителството ще защити интереса им, че ще предприеме адекватни мерки и не се поддават на паника, обачеее:

И тук хората се презапасяват: купуват фризери и хладилници, които пълнят с месо, затова някои от  щандовете са празни, с тоалетна хартия( наша приятелка две седмици не успяваше да си купи) със стоки от първа необходимост:  ориз , брашно, захар, макарони. Разликата е, че има бележки с датата на доставка и сутринта отново са заредени.

И тук от вчера в 5 следобяд затвориха всички заведения за хранене, пъбове  и кафета в които могат да се събират повече хора (нищо, че снощи  в някои от тях празнуваха за последно и може да са си обменяли бацили.)

И тук заведенията за хранене работят с доставки за дома.

И тук някои магазини за промишлени  стоки затварят, но железариите и занаятчийските ще работят.

И тук има ограничение за покупки на стоки за масово потребление до 3 броя.

И тук има липса на продукти.

И тук има отменени полети.

И тук са отменени масови събития.

И тук учениците са в принудителна ваканция до края на август.

Випуск 2020 нарекохме у дома Корона випуск, защото внукът ни трябваше да бъде абитуриент тази година. Няма да има бал, но няма да има и матури, за които децата се подготвяха толкова сериозно.

За сега няма и ясна концепция, какъв ще бъде приемът за колежи и се надяваме да няма възможност  за спекулации.

Причината е, че  училищата са източник на най- масово разпространение на зарази. Това е вярно.

Но никой не беше осведомен, нито учители, нито директори на учебните заведения до вчера за продължителността на ваканцията.

Истината е, че и тук хора работят от дома си.

Истина е, че и тук студентите учат онлайн.

Истина е, че и тук хотелите ограничават събирането на хора в лобитата и оставят храната пред вратите на гостите.

Истина е, че и тук хората се стараят  да не излизат, но няма карантина.

Истината е, че и тук възрастните трябва да пазарят в определени часове за безопасност.

Истината и тук е, че и тук някои  пренебрегват правилата, ходят без маски, защото се мислят за недосегаеми и заразата с корона вируса се случва на другите.

Истината е че и тук никой не е застрахован.

Истина е, че и тук не знаеш какво да  очакваш утре.

Мерките: Има тестове за корона вируса. Някъде преди работа мерят температурата и тогава получаваш разрешение да влезеш в обекта. В старческите домове са ограничени всякакви посещения с цел запазване живота на възрастните хора. Детските градини също са затворени.

За подпомагане на гражданите при тези ограничения банките и институциите позволяват да забавиш плащане на кредити и задължения, като ги уведомиш онлайн. Няма да има наказателни санкции.

Новина: Българското посолство в Лондон прекрати работа, без възможност да ни съдейства  и решава  нуждите ни  дори онлайн. Вие си направете изводите. И както се вика ЧЕСТИТО.

Изводите: Скоростта, с която се разпространява коронавирусът, мащабите които придобива, жертвите които взема ни кара да се замислим за начина  на живот, за ценностите, морала и дисциплината си. Но това си има и своите предимства. Създадоха се много български онлайн групи за подпомагане  с достоверна информация и съвети. Някой български магазини,  като нашият в Бристол предлагат доставка по домовете,  асоциациите също са на линия да помогнат с каквото могат.

Заключението: Много ми се иска да кажа, че всичко ще бъде ок, но все още не мога. Мога като всички вас да се надявам да отмине и тази буря и всички да научим своите уроци. А до тогава ви пожелавам здраве за вас и вашите семейства. Пожелавам на фамилиите като нашата, които обстоятелствата, а сега и невъзможността разделиха,   да се съберат скоро, защото няма нищо по – важно от това да сме заедно родители и деца за да си даваме кураж и вяра, че ще посрещнем още хубави дни.

Накрая: Ще дойде време, когато  ще се надсмиваме на днешния страх и ще ползваме маските само за да отидем на маскен бал. А сега   да се въоръжим с търпение, позитивизъм, вяра в Бог до заветното: МАСКИ ДОЛУ!!!