Бургазлии и други наши сънародници предизвикаха истински фурор в Тунис преди седмици. След локдауна туристите бяха първата група, посетила красивата африканска страна. Още с пристигането си пътешествениците бяха заснети от тунизийски телевизионен екип. Сред пътуващите бяха бургаските приятелки Емилия Димитрова и Иринка Пенева. Днес Емилия разказва за това невероятно пътешествие в един различен свят.

Първият град от обиколката на туристите е Ел Джем - град в областта Махдия, Тунис.

Там Емилия е силно впечатлена от красивия древноримски амфитеатър с гладиаторска сцена. „Често по пътя си виждахме оазиси, които хората са създали. Времето не беше толкова горещо. Седмицата, в която бяхме в Тунис бе по-хладна, отколкото в Бургас. Вторият град, който посетихме, беше Кабис.

Водопад в Атласките планини

Покрай него също има много оазиси, които са морски. Тук расте и се произвежда тютюн и растението, от което се прави къната. Хората отглеждат и много маслини“, разказва Емилия.

От екскурзовода им групата разбрала, че Тунис е на първо място по износ на фурми, заради многото оазиси и условията. Фурмите са два сорта – сухи и меки. Продават се натурални и узряват през зимата.

Гр. Керуан и най-старата джамия в света

През седемдневната обиколка из различни градове и забележителности се наложило туристите да бъдат с покрити лица. „Трябва да пазиш тялото си, защото доста често излиза буря и пясъкът около пустинята е много ситен. Облеклото, което носихме бе с цел да се предпазим от вдишването му“, припомня Емилия.

Тя подробно разказва и за камилите, които били „корабите“ на Сахара. Бургазлийката е яздила женска камила и обяснява, че с развитието на машините, камилите вече не се използват, дори не се отглеждат и за месо. „Една жадна камила може за 3 мин да погълне 200 л вода.

Град Хамамет - ранчо с камили

Гърбицата е резервоар за мазнина - енергия. Формата на гърба показва колко е здрава и възрастна. На изчезване са и туризмът ги съхранява“, допълва бургазлийката.

От персонала на комплекс Ясмин Хамамет, в близост до град Хамамет, Емилия научава, че основната храна на тунизийците е кускус и ориз. „В хотела се опитваха да правят европейска кухня, но не им се получава“, смята си още Емилия.

Най-силно впечатлени са бургазлии от декорите от „Междузвездни войни“. „Бяха ме предупредили, че като видя мястото и ще се разочаровам.

Когато отидохме, се снимаше италиански клип. В началото тунизийците не са знаели какво точно се прави за снимките на „Междузвездни войни“, но след като разбрали, обявили мястото ,което е оградено с бодлива тел, за атракция“, казва още Емилия.

Солено езеро

За едноседмичната почивка, бургазлийката и нейната приятелка са успели да посетят още гр. Габес, село Еблу, което единствено е населено с чернокожи, Шот ел Джерид – соленото езеро в централната част на Тунис, град Тозер, където има над 1 милион палми. С джипове са стигнали до Атласката планина, която започва от Мароко и свършва на Средиземно море

Картаген

„Посетихме и берберско жилище, което е под земята, защото така на берберите им е по-хладно. Имат един вход и един изход“, добави бургазлийката.

Сиди Бу Саид 

Тя определя Тунис като много красива, но и много мръсна страна. Последно Емилия бе през октомври миналата година в Турция. Следващата държава, която иска да посети след африканската, е Албания. Бургазлийката обича да пътува много, за да преоткрива нови и уникални места по света.