Бургас се оказа на световната кулинарна карта със своите прословути стрнджанки и за непросветените, това е филия хлаб с кайма на скара.

За 2021 г. Taste Atlas обявява българската баница за най-добро тестено изделие. Българското бяло сирене пък попада в топ 5 на сирената на 2021 г., а шопската салата е под номер 4 в класацията със салатите. Националната ни гордост обаче подмина нещо традиционно и бургаско. Това е забелязано от  д-р Веселин Джендов, който изпрати писмо до редакцията на Gramofona.com. Ето какво пише:

 

Скоро четох, световноизвестния сайт за автентични (т.е свързани с доказан географски произход) храни, вкусове, гастрономия и гурме - www.tasteatlas.com , и доказан arbitre du goût et de la nourriture (арбитър на вкуса и храната) - е признало баницата като автентична българска храна и при това – с висока оценка – 4.6 от възможни пет!

От любопитство разгледах сайта и ето каква любопитна изненада – Българска автентична храна с по-висока оценка от прочутата баница (4.7!) и при това – ако трябва да сме точни – с определен произход – с точност до няколко улици :)  – е Бургаската Странджанка(!) И при това – с оценка още по висока от шопско-пиринската слава – баницата!

Бургаската, подчертавам Странджанка!

Точно така! Бургаска Странджанка -  не разни принцеси-мринцеси и подобни фалшификати и кражба на бургаския патент и ноу-хау.

Странджанката за разлика от шопската „принцеса“ е с доказан произход – Бургас – ЦГЧ (централна градска част) и ако не ме лъже паметта – за първи път се появи в павилиончето между “Славейковото“ пазарче и „Свавейковото“ училище есента 1967 година.

До складовете на „Търговия на едро“ – срещу завод „Елпром“ (Елкабел) и бившата Четвърта поликлиника имаше павилионче, което мисля още го има – там безспорно правеха най-вкусните странджанки – добре препечени, с много повече кайма. И десетилетия държаха качество!

По-късно се появи Странджанката и в прочутата кебапчийница, известна като „Черчевето“ – на ъгъла на „Богориди“ и „Константин Фотинов“ – с  или без лютеница.

През годините се постараха доста  да превърнат  Странджанката в отблъскваща храна – отвратителна - с рибена вмирисана кайма, недопечени, полусурови, само със следи от месо, софийски измишльотини -  бъркочи с кашкавал, сирене -  или подправки  и разни боклуци, които да убият вкуса на понамирисваща кайма.

Бургаската странджанка – независимо дали ЮНЕСКО ще я признае или не – е автентично Бургаско-българско материално културно наследство. 

Дали още правят странджанки до „Елкабел“  от истинска кайма, от истинско месо? И дали има и жълта лимонада, или кока-кола в стъклени шишета:)))

 

Поздрави!