Градът, който стана известен с опита за убийство на руските граждани Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия се намира в графство Уилтшир.

Това име споменавахме често в разговорите си с Дони за пътуване. До деня, в който просто се качихме на колата и потеглихме. Да,  грехота беше да живеем на час и половина път, а да не посетим катедралата с най-високата кула в Англия - цели 123 метра.

Колата оставихме на Park and ride. Безплатен паркинг- изключително удобен  за хора желаещи да избегнат стреса от шофирането в непознат град. На всеки петнадесет минути има автобус, който те откарва до желаното място. Билетите са изключително евтини.

Още в автобуса прочетохме от постерите, с които беше украсен, част от историята на  катедралата - за най-стария в света работещ часовник и Магна Харта, за които ще ви разкажа.

Първото ни впечатление наистина беше височината на Кулата, запазените скулптурни фигури на външните стени и авангардните статуи в двора, дело на съвременни артисти. Древното и настоящо изкуство представляваха допълнителен интерес в ансанбъл заедно, но ние не бяхме учудени.

Това вече го бяхме виждали в Хърватия, за която ще стане дума друг път. Забравих да спомена, че денят беше слънчев, в двора между статуите имаше  насядали хора, а децата си  играеха. Предположихме, че са местни, които си почиват на фона на  внушителната панорама. Гледката наистина си струваше. Великолепие и история.

Нямахме търпение да влезем. Първото, което видяхме  беше макет на строежа на църквата. Фигурки по-малки от лего човечетата показваха как е протичал той.

Катедралата, която носи името Света Мария датира от 1190 година. През 1219 година се взима решението да се построи нова катедрала, която да бъде по-голяма.

Тя  е построена буквално  върху нива (мочурище) и затова основите са дълбоки само метър и тридесет.

Строежът е започнал през 1220 година по времето на архиепископ Ричард Пур.

В него участват каменоделци, дърводелци, строители, общи работници, както техните жени и деца.

Катедралата е завършена след 38 години и е осветена през 1258 година в присъствието на Крал Хенри III. Тя е дълга 134,7 метра, широка 62 метра  и има 1900 седящи места. Кулата е строена по-късно и отделно.

За да не пропадне катедрала от тежестта ѝ, както се е случвало по други места, я укрепват допълнително. Това се прави и в наши дни.

Другата забележителност, която ще видите още с влизането, е най-старият в света механичен часовник. Той  работи от 1386 година.

Впечатление ще ви направят и кръстообразните сводове -  типични за ранния готически стил, великолепните фрески с изящни цветове по прозорците и тавана, които изобразяват не само светци, крале , епископи, рицари, войници, но и  разказват историята на града.

Както и отвън наред  с историческите артефакти,  саркофазите, в които  лежат  костите на погребаните  в двете църкви и тук има много съвременни статуи дарени от  създателите си.

В централната част можете да разгледате огромен стъклопис, в който се виждат само лица и очи. Те символизират затворниците по света, които са осъдени  невинни.  

Тава е във връзка с Магна Харта - хартата за правата на човека, донесена от граф Уилям Лонгспи - първият  човек погребан в катедралата. Той е бил много висок и са му били необходими по-големи по размер оръжия.

Един от четирите екземпляри  на „Великата харта на свободите“  намерихме в библиотеката, която е пристроена  към катедралата през 1445 година.

Хартата представлява акт, подписан от английския крал Джон Безземни на 15 юни 1215 година. С него се гарантират и защитават правата на гражданите. Това е първият документ в английската история, който ограничава властта на краля.

Екземплярът се съхранява от същата 1215 година и е в най-добро състояние. Освен него до наши дни са стигнали още три копия: две в Британската библиотека и един в катедралата в Линкълн.

В хартата върху кожа е написано,  че никой не може да бъде затворен без да има правото да бъде  справедливо съден.

Тя се пази в специален павилион, в сейф  и може да се види през стъкло. Не е разрешено да се снима.

Около три часа ни отне разглеждането на катедралата. Но възможността  да видиш,  да се докоснеш, да усетиш атмосферата, духа на миналото и се насладиш на красотата ни накара да се почувстваме богоизбрани.

Няма да спра да повтарям, че Англия сбъдва мечти. Няма да спра и да се учудвам, как всичко е направено за улеснение на хората. За да живеят спокойни и щастливи.

И ние бяхме щастливи, но напускайки катедралата попаднахме в музей на оръжията и прочетохме за още няколко забележителности, за които нямахме време.

Преситени от положителни емоции в автобуса за Park and ride си обещахме, че ще се  върнем.

Нели Арнаудова ни запознава с различни и интересни хора в рубриката "Бургазлии зад граница", но и не само. Тя ни разказва за различни места във Великобритания, често ни среща и с любими български актьори от популярни сериали. Нели е от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия. Днес ни представя своя разказ за още едно красиво и любопитно място от Обединеното кралство – Солсбъри.