Гмуркането е голямата страст на Силвия, а подводният свят е нейният втори дом. Тя е родена и израснала в Бургас и като единствена дъщеря на баща харпунджия започва да споделя интересите му още от ранна детска възраст.

Силвия помни онези лета в Царево, в които прекарва времето с баща си… във водата. Така създава и връзката си с морето – трайна, истинска и в пъти по-силна днес.

Връзка, която прераства и в професия. В никакъв случай мечта, защото Силвия е завършила Математическа гимназия и е учила икономика, но след пет години работа в корпоративния свят, тя решава да се посвети професионално на свободното гмуркане.

Решението й изглежда съвсем естествено. Желанието й да предава любовта към подводния свят още повече. Днес Силвия Рашкова е инструктор по фрийдайвинг в Seanomad Freediving School – единственото училище в България за тази дисциплина.

Тя е и първата българка, достигнала дълбочина 50 метра на един дъх. В средата на октомври Силвия подобри три национални рекорда по свободно гмуркане на международното състезание Freedom Depth Competition AIDA 2023 в Ларнака, Кипър.

 „За мен гмуркането е начин на живот, а моментите в дълбоките води са медитация“, споделя инструкторката. За състезанията казва, че те са още една възможности да покаже, че всеки може да се гмурка.

„Много хора изпитват страх от дълбокото. Хубаво е, че подхождат плахо към водната стихия, но тя ни откъсва от всякакви мисли и емоции. В морето виждаме една красива и различна вселена, а когато излизаме на повърхността, чувството е сякаш сме преродени“, казва Силвия.

 

Повече за Силвия в материала на bTV