Такава  я видях с очите си и разкодирах със съзнанието си . Теодора Мудева е Мис Талант на планетата. И както миналата година, когато бе избрана за Мис България, преди  да се е върнала в нашия град  даде първото си интервю за Gramofona.com

Задавала ли си си въпроса защо бургазлии се раждат победители?

- Всъщност, аз  съм родена в Сливен и до седми клас съм учила там. Във всяко интервю повтарям, че съм  сливналийка. Но  в Бургас пораснах като човек, започнах да се занимавам с танци и мода. Бургазлии се раждат победители, защото са целеустремени и борбени. Те преследват мечтите си до тяхното осъществяване.

Досега се споменаваше само Жени Калканджиева, която достигна до шесто място в света, а ти се изкачи на най - високото стъпало. Какъв е климата на върха?

- Като цяло аз не смятам, че това е върхът, защото има къде къде по-високи цели,  от  спечелването на конкурс за красота. С всяка победа идват и отговорностите,  защото очакванията стават по- големи и не трябва да се предаваш и да показваш слабост.  Определено, когато отговорностите са много не е лесно.

Неземно красива, очарователна, сексапилна, интелигентна, изкусителна, ненадмината, неповторима, единствена, нежна...! Има ли друго определение за теб, което пропуснах?

Благодаря за всяко едно от  тези  определения. Много е мило, да чуеш такива хубави думи  за себе си. Но аз съм едно обикновено момиче, като всички останали. Определението към което се стремя е независима и достойна. Защото да бъдеш достоен човек  е най-важното.

Как те наричат твоите родители?

- Родителите ми и повечето хора ме наричат Тедко.

Кой беше с теб в изпитанието Мис Планета в Тбилиси?

- На конкурса Мис Планета ме придружаваше организаторката на Мис България Ирина Папазова. Моите родители и моите кръстници бяха в публиката.

Много хора ме подкрепяха морално, за което съм им благодарна. Ако нямах подкрепа, нямаше да имам  самочувствието,  смелостта, няма да бъда уверена, когато стъпя на подиума. А аз имах подкрепата на българите и на любимите си  хора.

Вярна на латиноамериканските танци, но в ритъма на осъвременената ,,Притури се планината,” ти  омагьоса с движенията и стъпките всички и грабна приза. Фолклорът ли за теб е най - българската ни индентификация?

- Изборът на музика не беше случаен. И смятам, че българският фолклор е изключително внушителна  и красива музика.  

В конкурса Мис Планета конкурентки от 30 държави се състезавахте за две титли най-красива и най-талантлива. Аз мисля (защото съм българка и бургазлийка), че твоята титла е по-престижна. Защото това е доказателство, че ти не си само най- красива на планетата, но и най- талантлива. Ти какво мислиш за това?

- Не зная коя от наградите е по-престижна. За мен беше важно да представя себе си, екипа с който работих и България достойно и смятам, че го направих. Доволна съм от себе си.

Днес когато България прилича на предизборен клуб, а телевизиите ни захранват с предизборни обещания имаше ли българска медия, която предаваше конкурса?

- Нямаше българска медия, която да излъчва конкурса. Като цяло малко ми е  обидно, че няма интерес не само към конкурсите за красота. Много наши спортисти побеждават и развяват българския трибагреник по света.  Но обществото не научава за техните постижения и труда им остава недооценен. Може би затова младите хора заминават, защото се чувстват недооценени.

Зная. Аз, като бургазлийка и твоя почитателка, търсих начин да гледам поне финала. Задоволих се с няколко повтарящи се извадки и снимки на фенове. В объркания ни свят имаме толкова малко поводи за гордост, че за мен липсата на национална медийна информация е не само нехайство, а престъпление. Твоето мнение за това?

- Говоря  като състезател, модел и момиче, което представи страната си на международно ниво в този конкурс… даваш всичко от себе си, труд, старание, средства, и в същото време България не ти отвръща по подобаващия начин. Това е обидното.

Няма да крия, че когато гледам изпълнението ти плача и това не е защото съм емигрант и много сетивна на тема България. Сигурно всички българи плачат, защото си истинска и ни докосваш. Какво чувстваше когато танцуваше?

- Много съм щастлива да чуя тези думи. Не ги чувам за първи път. Ако трябва да бъда искрена, много хора споделиха  вашето мнение и съм  наистина  радостна, защото това беше моята цел - да покажа колко красива е нашата държава чрез танца,  колко е красив българският фолклор чрез танца. 

Мисля, че успях, благодарение на  моята треньорка Добрина Паричкова, която ме научи да изразявам себе си чрез танца. Когато танцувам аз слушам музиката и ѝ се отдавам. Този танц  с модерното  звучене на Притури се планината, с латиноамериканския ритъм и  тактовете  на бългаско хоро, с  тоалета  изработен Ана Грънчарова беше  моята интерпретация за България.

">

Тежи ли  славата?

- Тежи, защото когато си известен очакванията на хората е винаги да се представяш блестящо. Тежко е и защото ангажиментите са много.

Каква е мисията, за която работи като Мис България?

- Мисията ми е да покажа, че в България има много млади хора, способни, талантливи,  които преследват мечтите си. Те трябва да бъдат чути.

Какво ще прави Теодора след като се върне към ежедневието?

- Ще намаля ангажиментите и ще наблегна на учението. Ще се подготвям за кандидатстудентски изпит в Софийскиа университет, специалност Международни отношения. Надявам се да бъда приета и това да бъде добро начало за мен, а всичко постигнато до тук да стои зад мен и да ми помага.

Колко хубаво го каза. Това е  Теди- най талантливото момиче. Красива визия, красива душа, красив ум!  

Просто съвършена,  такава я видях с очите си и  разкодирах със съзнанието си.

В рубриката "Бургазлии зад граница" с интересни личности ни запознава Нели Арнаудова. Тя е от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия. Пише стихове, разкази и други забавни и не толкова неща в няколко сайта.


Снимки: Личен архив