„Smiling street portraits“ е името на първата самостоятелна изложба на фотографа Павлина Иванова. След трикратно отлагане тя най-после е факт и може да бъде разгледана от 14 до 24 януари в Галерия „Георги Баев“.

Основни действащи лица в изложбата са героите на рубриката Street Fashion на Gramofona.com, чийто фотограф е именно талантливата Павлина.

Експозицията беше планирана да бъде открита на 5 декември 2020 година, разказва тя. „Идеята за изложбата дойде пролетта на 2020 година, по време на първия локдаун. През лятото придобих повече кураж и си казах: Правя я!“, допълва авторът.

„Когато в Галерия „Георги Баев“ ме попитаха каква ще бъде изложбата, отговорих: „Портрети“. Всъщност исках да направя изложбата ноември месец за рождения си ден, но се оказа, че Георги Баев също е роден тогава и в галерията е неговата постоянна експозиция“, си припомня Павлина.

Най-голямата радост идва, когато фотографът печели финансиране за първата си самостоятелна изложба по проект „Творчески инициативи“ към Национален фонд „Култура“. „Тогава всъщност седнах и разписах детайлно идеята си и съм много щастлива, че тя беше оценена от НФК“, признава тя.

За темата на фотографиите разказва : „Аз се вдъхновявам от хората, които снимам. Името на изложбата е Smiling street portraits или Усмихнати улични потрети, макар някои от тях да са доста сериозни. Името идва от хората, които снимам и ми казват, че ги карам да се усмихват.“

Снимките в изложбата са представени по много различен начин в сравнение с рубриката и в сравнение с фотографските изложби така, както сме свикнали да ги виждаме. Заимстван е квадратът от Инстаграм и снимките са съчетани със стихове на бургаски автори. Някои от снимките никога не са показвани.

„Имам снимка, която всъщност е техническа грешка и когато я заснех, и видях на малкия екран на фотоапарата, я отбелязах за брак. Когато се прибрах вкъщи обаче видях на големия екран на компютъра една прекрасна снимка“, разкрива творецът.

Всъщност, именно това стои в основата на идеята за изложбата – че една снимка може да бъде видяна по много различни начини, в зависимост от това как се гледа. По един начин виждаме снимките на малкия екран на телефона, по друг на компютъра, и съвсем различно е усещането, когато видим снимките си разпечатани. Тенденцията е да се правят стотици дигитални снимки с едничката цел да събират харесвания в социалните мрежи. Но истинската същност на фотографията не е това. Искам да дам различен прочит на дигиталния образ, съчетан с модерните начини на представяне на снимките.

Затова и поканих за куратор на изложбата художника Дора Славова. „Държах да не е фотограф, за да не обременен от моите правила и технически изисквания, а да гледа на снимките единствено с очите на артист. Дора е многократно награждавана, прави по няколко изложби на година, има богат опит, който с удоволствие сподели с мен и се оказа, че буквално мислим еднакво в съвместната си работа, постоянно си довършвахме изреченията. И наистина, заедно съградихме арт-инсталация, която е създадена точно за това пространство – залите на галерия Георги Баев“, споделя Павлина.

Фотографиите ще бъдат девет, с амбиция за 11. „Това не означава, че изложбата е малка, защото са представени по различен за фотографска изложба начин. Нямам търпение снимките да пристигнат в Бургас и да ги наредя“, коментира авторът.

Снимката на поканата всъщност е подвеждаща, защото няма да участва в изложбата. Така авторът не показва какво може да видим, но все пак загатва: „Портретите са заснети на различни места в Бургас. Някой от тях силно разпознаваеми, но представени по нестандартен начин, други-може да не се досетите къде сте виждали. Единият от портретите например е сниман пред къщата на Недялко Йорданов и да не разберете, че там. Включила съм и негов стих, който обаче не е подсказка към тази къща“.

На 14 декември, четвъртък, от 14.00 до 19.30 часа Павлина ще е в галерията и ще очаква всички желаещи да посетят изложбата в първия й ден. Входът е свободен, а всеки желаещ може се сдобие с фотография от експозицията.

Изложбата ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Носете си маски!