Баба Марта пристигна на Острова объркана като обърканото време, в което живеем. Не успя да напълни българските магазини с мартенички родно производство. За това се погрижиха китайците и ентусиастите  като нас, които нижат конци на ръка.

В семейната  работилничка главният дизайнер е Мартина - нашата именичка. Красиво, талантливо и грижовно момиче (все едно не съм я раждала аз). Да ни е здрава, другото ще си го измайстори! От три години изработваме нейни модели - малко на брой, но от сърце. Гордеем се с мартеничките с имена. Някои недоволстват, че ги изписваме на шльокавица, някои им се радват.

Правенето  е трудоемко и уморително, но продаването сто пъти по-трудно. В групите, където се предлагат  ловуваме за спечелването  на клиент.  А той е недоверчив и търси цена, въпреки, че може да си поръча мартеница и със златни конци.

Имаше един много хубав лаф: „Без пари ти ги давам и отговора: „А много е скъпо”. Това разбира се не е важно. Най-важното е доверието, което  струва няколко левчета, но те изпълва  с щастие и усмивка.

Като усмивката на бургазлията Ивайло на четири месеца от град  Лестър. Баба му Наталия Димова ги поръча за него от България. Но да се върнем отново в обърканото време в което живеем.

В него повече от всякога за емигранта е важен жестът, протегната ръка навреме и думата казана на място. Защото ние не сме по-различни от вас.

Обичаме България…, но  сме избрали да сбъдваме мечтите си по трудния начин. Куражлии сме, не чуждопоклонници. Ето няколко примера:

Пепи Китанова:

Днес бях много приятно изненадана и щастлива ...

Изпратих в училището на сина  ми Даниел  (специализирано училище за деца с Аутизъм) кратка Легенда за Баба Марта,  как се правят мартенички, защо ги носим и също така им подарих мартенички.

 Учителите  са пуснали видео на децата за Баба Марта ,правили са мартенички и са им разказали за празника.

Траяна Михайлова е учител в Българското училище в Бристол и помощник-учител в английско.

Тя също разказа легендата за мартеницата и днес три класа се забавляваха да усукват бели и червени конци, закичени с нашите мартеници, а също приятелчетата от всички групи в училището на дъщеричките ѝ Мишето и Анджи и техните учители са с гривни  за ръка.

Като Веселина Коларова, за която ви разказах в последното интервю.  В училището на сина си Хари тя показа мартеница, сурвачка, почерпи учители, родители, деца с баница, боб яхния, печени чушки.

Разказа за красотата на родината, великата ни история и достойния ѝ народ и  разбира се нашите традиции.

Спонтанната идея за написаното не беше, за да наблегна на факта че правим мартеници, а да ви уверя, че младите хора не само че не са забравили българското, но искат  всички да научат за него.

А сега ми позволете да завърша  с думите на Пепи Китанова:

 

Честита Баба Марта на всички , бъдете здрави и благословени!

 

Нели Арнаудова ни запознава с различни и интересни хора в рубриката "Бургазлии зад граница", но и не само. Тя ни разказва за различни места във Великобритания, често ни среща и с любими български актьори от популярни сериали. Нели е от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия.