Песента от хитовия сериал „Росалинда” става повод един бургазлия да започне да изучава испанския език. Увлечението по езика за еколога Добромир Манев започва преди 19 години. Манев се интересува силно и от Латинска Америка, и Централна Америка, за да може един ден да говори и посети свободно едни от най-забележителните страни по света.

Манев е пътешественик по душа и вече е бил турист в повечето държави от Европа. Стягал е куфари и за Панама, и Перу, а съвсем скоро се завърна от почивката си в Мексико. Страната е известна като Земята на ацтеките и текилата. Ето какво разказа бургазлията Добромир за 14-дневното си пребиваване там.

Първото впечатление на Манев, пристигайки в Мексико Сити, е страхотната организация заради коронавируса. „Имаше много туристи. На влизане в Мексико не се изисква никакъв тест  и гостите не се поставят под карантина. Кацайки на летището, властите мерят температурата на пътниците.

Ако някой от тях е с висока или има някакви симптоми, едва тогава бива оставян под карантина. Всички бяхме с маски и почти всички бизнеси бяха отворени”, разказва Добромир.

Цокало - централният площад с катедралата в Мексико сити

След предварително проучване на забележителностите, той е успял да види историческата част на града, Цокало - централния площад с катедралала, Дворецът на художествените изкуства.

„Архитектурата е типично колониална след завлядването на испанците. В Мексико е много  цветно, много пъстро и много интересно в същото време.

Пирамида на Слънцето край град Теотиуакан североизточно от Мексико сити

Пирамидите също ми бяха цел. Те са на около 50 километра североизточно от Мексико сити. Това е древен комплекс на ацтеките. Преди тях е имало други цивилизации, а пирамидата на Слънцето и пирамидата на Луната край град Теотиуакан е доста енергийно място”, отбелязва бургазлията.

Мексиканска улична целувка- историческия център в Мексико сити

Казва, че през деня е топло и много приятно, а вечерите и сутрините – хладни. Изключително е изненадан от топлото отношение на мексиканците към чужденците.

„Те са много любознателни. Интересуваха се как живеем. Разказах им доста неща за нас. Много се смяхме, защото името ми е доста сложно за тяхното произношение. Наложи се да го повтарям по няколко пъти, измисляхме варианти за съкращение, от Добри до сричката До, за да им е по-лесно”, припомня си пътешественикът.

Катедрален комплекс на Девата от Гвадалупе

Признава, че някои от местните знаели за България и основно свързват страната ни със столицата София. „Запознах се с момче и момиче, които живеят в щата Сонора, който граничи с Аризона. Те казаха, че мечтата им от малки била да посетят Америка. Хората са силно повлияни от съседите си Щатите, но знаеха и за по-големите европейски страни”, допълва Манев.

Град Пуебла де Сарагоса

За храната там казва, че е много чиста и разнообразна. „Заради многото вулкани от лавата почвата е супер плодородна. Няма нужда от допълнителни химически добавки и хората изкарват по няколко много добри реколти. В Мексико имат много видове люти чушки. В единия хостел, в който бях отседнал, имаше легенда на чушките – от най-малко парливата до най-лютата”, допълва Добромир.

Град Сан Кристобал де лас Касас, щата Чиапаср югоизточно Мексико

По време на почивката си понякога е отсядал да се храни в ресторанти, а често сам е приготвял вечерята си. Казва, че мексиканците готвят почти всичко с царевично брашно. Консумират всякакво месо като пилешко, говеждо, риба и много морски дарове.

Силно впечатление му е направила евтината храна, особено по пазарите. „За около 5 лева човек може да си купи различни плодове и зеленчуци и да се нахрани спокойно. Един ден от хостела ме изненадаха с малки питки.

Древна резиденция на Маите - град Паленке

Бяха смесили царевичното брашно с вода. Имаше дървени преси, с които правехме топчици, слагахме ги между кръгли найлони и ги пресовахме. После се пекоха на запалена скара, а към готовите питки имаше направени различни сосове с авокадо, домати, със сирене, с месо”, спомня си още Добромир.

Парк "Чьпултепек" в Мексико сити

За спомен от вдъхновяващата страна си купува бежово сомбреро и цветни гривни. „Разбира се видях и бедната част. И там, както навсякъде, има  много богати, но и много бедни хора. Общо взето за малко бях в мексикански сериал на местна почва”, смее се бургазлията.

Запленен от културата и живота в Мексико Добромир вече се замисля дали да не се премести след време там. Засега обаче планува да покори следващата мечтана дестинация – щата Сонора. „Той е близо до Аризона. Вече го проучвам. Там са пустини, много красиви плажове на Тихия океан, много петрол, много злато, много каньони, кактуси, влечуги”, добави Манев.

За Добромир няма по-хубаво от това да преоткрива нови и уникални места по света. „Човек се обогатява адски много, когато пътува”, категоричен е бургазлията.

След пътуванията си до остров Крит, Унгария, Италия, Испания, Франция, Португалия, Австрия, Панама, Перу, Канада, Шри Ланка, Кения и Мексико, вече няма търпение да посети Автралия и Зенландия.

Снимки: Доброми Манев