Международният ден на жената ни е натрапен от другарките Клара Цеткин и приятелки, които видите ли, се борили за равноправие. В съзнанието ми са се запечатали гъмжилото от цветари, докъдето ти виждат очите, множеството от цветя, които свършват в пет следобед, препълнените заведения и развеселените хора. Така и не разбрах, а не само аз, това празник на майката, жената, колежката, или любимата е.

Три месеца осми март празнува съпругът на моя близка. Накрая у дома го върнаха партийни деятели. 
Друг съсед слезе да вземе вестника от пощенската кутия и се върна след две години, но дали осми март беше причината нямам информация. Женският празник се превръща в истерия, тийнейджърки се усещат като жени и очакват подаръци, любимите и съпругите напомнят, натякват, предполагат, мечтаят за вълнуващи изненади, а мъжете просто изпушват и понякога умишлено забравят. 

В Англия празнуват ден на майката-прекрасен повод да поздравят продължителките на рода. Тук прагът на възрастта е висок и не са изключения събирането на до пет поколения. Престанах да се учудвам след като колежка на петдесет и шест години  пътуваше да види баба си. Само се усмихвам, глупаво, но се усмихвам. На този ден хората се обличат празнично, носят огромни букети, бонбони и шампанско. Някои започват да се веселят (пият) от девет сутринта..., празнува им се.  

В Англия има и Ден на бащата. Също добър повод да бъдат почетени създателите на рода. А за нашия мъжки празник-Петльов ден, научихме от медиите и не се знае кой го отбелязва силните или нежните (без да имам упреци към никого). 
В България почти всеки празник си има двойник. Празникът на Бургас даже четворник: отбелязват го Николчовци и Николинки; моряци; рибари; намесиха се и банкери, като че ли няма други дати в календара. Та по този повод започвам да събирам съмишленици за основаване на партия на празниците, защото Българите това го можем. Празнуваме за живи и за умрели и без повод, а тогава е най-сладко. 

Познат ме попита ще празнуваме ли днес? Учудих се колко не съм подготвена за този въпрос. За нас емигрантите празник е всеки час, в който можем да се съберем заедно на едно място. Това време ни е достатъчно да се оплачем, да се посмеем, да се скараме и помирим. Живот-бързаме да го живеем! 

В рубриката "Бургазлии зад граница" с интересни личности ни запознава Нели Арнаудова. Тя е на 53 години от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия. Пише стихове, разкази и други забавни и не толкова неща в няколко сайта.