Всеки има приятел, роднина или познат, който е избрал да живее в чужбина. И всеки поне веднъж му е задавал въпроса „Защо напусна България?“

„Аз напуснах България, защото исках да построя нов дом за децата си. Нов дом за мечтите им“, така Нели Арнаудова отговаря на вечния въпрос към емигрантите пред Николай Карадобрев от Радио БГ в Лондон.

Нели е бургазлийка, но от години нейният нов дом е в Бристол, Англия. Между работата, семейството и живота на емигрант, тя никога не е изоставяла любимото си занимание – да пише. Нели има зад гърба си две стихосбирки, три пиеси, едни изключително забавни „Истории по действителни случаи с куче“, а през лятото на миналата година излезе от печат и първият й роман - „Усмихни се на тъгата“.

За него Нели Арнаудова казва, че е опитът й да обясни, защо емигрантите напускат България. Това е нейният начин да покаже, че дори и зад граница те пазят в сърцето си своите традиции. За това и за нея е важно романът й да достигне до българските домове в Англия.

И макар да е дебютен, романът на Нели със сигурност жъне успехи. Първият тираж беше толкова бързо изчерпан, че се наложи „Усмихни се на тъгата“ да бъде преиздадена.

Лесна и лека за четене, тази книга със сигурност ще бъде страхотно допълнение към дъждовните и мрачни следобеди. Аз лично трудно съм откривала уют в книга, но „Усмихни се на тъгата“ оставя точно това топло и приятно усещане, което човек получава когато е сгушен под одеалото с чаша топъл чай, а навън вали.

Ако искате да се сдобиете с романа, можете да пишете на Нели Арнаудова в социалните мрежи. Междувременно тя вече подготвя новата си книга. За разлика от „Усмихни се на тъгата“, в новия проект на Нели ще успеем да открием героиня, която прилича на нея и но и ще видим самата нея на страниците на книгата. Там тя разказва историите и съдбите на различни жени, с които се е срещала по време на своите пътувания.

Нели Арнаудова е добре позната и на читателите на Gramofona.com. От години тя ни среща с интересни хора, разказва ни за бургазлии зад границата и ни показва любопитни места от различни кътчета на Европа. Читателите на Gramofona.com бяха и едни от първите, които имаха възможност да прочетат ексклузивно части от „Усмихни се на тъгата“.