Дворът се превръща в спасителна лодка за Маргарита

Италия е една от страните най-зле засегнати от нови  вирус, който скова света в началото на 2020г. Пандемията Ковид -19 промени начина на живот в Италия. Комуникативни, динамични, със силна нужда от социален контакт, италианците са принудени коренно да променят навиците си.

Една българка разказа лично пред Грамофона какво е да си в изолация в Италия. Работа, спорт, пазаруване, разтоварващи разговори с приятели в любимия бар, простичките дейности изчезват от ежедневието на Маргарита Стефанова.

"Аз имам късмет, че живея в къща с двор в малко градче в близост до Ферара. Това много ми помогна да преживея по-леко тоталната изолация“, казва Стефанова.

Дворът се превръща в спасителна лодка за Маргарита. Място, където сутрин може да си изпие кафето. Да уплътни времето си с кратки разговори със съседите или просто да върши нещо на открито.

"Голяма част от времето си прекарвах в готвене. Това се превърна в любимо занимание за италианците под карантина", разкарва още българката.

Осезаемо се усеща липсата от движение и спорт. Това принуждава Маргарита и съпруга й да си направят импровизиран фитнес в гаража. Уредите си купуват по интернет.

„Наистина имам късмет, че живея в къща с двор. Мои приятели обаче преживяха извънредното положение доста по-тежко от мен. Живеят във високоетажен блок във Ферара. Имат само малък балкон, на който да излязат от апартамента. Затворени между четири стени, терасата беше като магическо място за стотици италианци.

Хората стояха по балконите. Пиеха си там кафето, гледаха града или търсеха някаква комуникация със съседите си на живо. Виждаха се и много плакати поставени на балконите с надпис „Andrà tutto bene!“ – Всичко ще бъде наред!. Така си даваха надежда едни на други, че скоро ще се завърнат към начина на живот, който обичат.“

Към днешна дата италианците се подготвят да посрещнат втората вълна на пандемията. Мерките отново се затягат. Този път обаче Италия е по-информирана, по-подготвена и по-обнадеждена, че “Всичко ще бъде наред!”.

Автор: Стажант-репортер Ралица Недялкова